ßßß Cookit - przepis na Sernik

Sernik

nazwa

Wykonanie

Sernik z przepisu mojego dziadka, pojawia się u nas od zawsze. Szczerze mówiąc, zanim trafiłam do kulinarnej blogosfery, nie miałam pojęcia, że istnieją inne, tak różnorodne. Teraz chętnie eksperymentuję z sernikami, ale do tego zawsze będę wracać... :)
Sernik jest moją trzecią propozycją w ramach III edycji zabawy " Gotujemy po polsku! ", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .
2 kg twarogu (kilogram chudego, kilogram tłustego)
250 g margaryny
4 łyżki mleka w proszku
opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki ekstraktu z wanilii
6 jajek (żółtka i białka osobno)
1 3/4 szklanki cukru
garść rodzynek
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
herbatniki do wyłożenia blachy
Twaróg zmielić trzykrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, po czym dodać zmielony ser, mleko w proszku, budyń i ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać ,wraz z bakaliami, do ciasta, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Dużą blachę (ok. 25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie herbatniki - w całości jeden przy drugim (ja tym razem zrobiłam spód z pokruszonych ciasteczek wymieszanych z masłem, jednak polecam wersję podstawową). Przelać masę serową i równomiernie rozprowadzić po herbatnikach.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
***
I mały dodatek dla kotolubnych :)
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/11/Sernik.html