Wykonanie
Sernik z przepisu mojego dziadka, pojawia się u nas od zawsze. Szczerze mówiąc, zanim trafiłam do kulinarnej blogosfery, nie miałam pojęcia, że istnieją inne, tak różnorodne. Teraz chętnie eksperymentuję z sernikami, ale do tego zawsze
będę wracać... :)Sernik jest moją trzecią propozycją w ramach III edycji zabawy " Gotujemy po polsku! ", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl .

2 kg
twarogu (kilogram chudego, kilogram tłustego)250 g
margaryny4 łyżki
mleka w proszkuopakowanie budyniu
waniliowego3 łyżki ekstraktu z
wanilii6
jajek (
żółtka i
białka osobno)1 3/4 szklanki
cukrugarść
rodzynekgarść kandyzowanej
skórki pomarańczowejherbatniki do wyłożenia blachy
Twaróg zmielić trzykrotnie.
Margarynę utrzeć z
cukrem i
żółtkami, po czym dodać
zmielony ser,
mleko w proszku,
budyń i ekstrakt z
wanilii. Dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno, dodać ,wraz z
bakaliami, do ciasta, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Dużą blachę (ok. 25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie
herbatniki - w całości jeden przy drugim (ja tym razem zrobiłam spód z pokruszonych
ciasteczek wymieszanych z
masłem, jednak polecam wersję podstawową). Przelać masę
serową i równomiernie rozprowadzić po herbatnikach.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!


***I mały dodatek dla kotolubnych :)