ßßß Cookit - przepis na Pstrag zapiekany w truskawkach

Pstrag zapiekany w truskawkach

nazwa

Wykonanie

Pierwsza truskawkowo - rybna propozycja. W planach jest już kolejna..., a podchodziłam to tego zestawu z pewnym dystansem i pewnie, gdyby nie nałożenie się terminów akcji, wcale bym się na niego nie zdecydowała. ;)
Przepis pochodzi z książki " Dania z owocami ".
2 pstrągi
200 g truskawek
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
4 łyżki drobno pokruszonych płatków migdałowych
łyżka brandy
2 łyżki soku i skórka otarta z połowy pomarańczy
łyżeczka cukru pudru
szczypta gałki muszkatołowej
sól
Ryby oczyścić, skropić sokiem z pomarańczy i odstawić na 20 minut. Zmiksować 150 g truskawek, dodać cukier puder, skórkę pomarańczową, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Wlać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką masła. Pstrągi posolić, obtoczyć w płatkach migdałowych i obsmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem jednej łyżki masła. Przełożyć do naczynia z truskawkami, skropić pozostałym masłem, obłożyć pozostałymi, całymi owocami.
Zapiekać 7 min. w temperaturze 190 stopni, następnie skropić brandy i zapiekać jeszcze 3 minuty.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/06/Pstrag-zapiekany-w-truskawkach.html