Wykonanie
Pierwsza
truskawkowo - rybna propozycja. W planach jest już kolejna..., a podchodziłam to tego zestawu z pewnym dystansem i pewnie, gdyby nie nałożenie się terminów akcji, wcale bym się na niego nie zdecydowała. ;)Przepis pochodzi z książki " Dania z
owocami ".

2
pstrągi200 g
truskawek2 łyżki
oleju3 łyżki
masła4 łyżki drobno pokruszonych
płatków migdałowychłyżka
brandy2 łyżki soku i skórka otarta z połowy
pomarańczyłyżeczka
cukru pudruszczypta
gałki muszkatołowejsólRyby oczyścić, skropić
sokiem z
pomarańczy i odstawić na 20 minut. Zmiksować 150 g
truskawek, dodać
cukier puder,
skórkę pomarańczową, szczyptę
soli i
gałkę muszkatołową. Wlać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką
masła.
Pstrągi posolić, obtoczyć w płatkach
migdałowych i obsmażyć na rozgrzanym
oleju z dodatkiem jednej łyżki
masła. Przełożyć do naczynia z
truskawkami, skropić pozostałym
masłem, obłożyć pozostałymi, całymi
owocami.Zapiekać 7 min. w temperaturze 190 stopni, następnie skropić
brandy i zapiekać jeszcze 3 minuty.Podawać z
ryżem ugotowanym na sypko.Smacznego!

