Wykonanie
To mój największy, dotychczas, wyczyn kulinarny. I to wcale nie ze względu na trudność wykonania, bo to potrawa szybka i prosta. Ale, pierwszy raz ugotowałam coś, podobno zupełnie nieźle, nie smakując tego wcale, ani podczas pichcenia, ani już gotowego (no, jeden kęs, przez zaciśnięte zęby i z zamkniętymi oczami się nie liczy ;)). Przepis znalazłam tu .

300 g
krewetek koktajlowych
cebula100 ml
białego wina półwytrawnego200 ml
śmietanki (dałam 18%)sok z połowy
cytrynypomidorłyżka
masłapęczek
koperkugałka muszkatołowaimbirczosneksól,
pieprzCebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na
maśle. Dodać
krewetki. Następnie zalać
śmietaną i
winem. Zagotować.
Pomidora obrać ze skóry, pokroić w małą kostkę.
Koperek posiekać. Dodać do gęstniejącego sosu. Przyprawić do smaku
gałką muszkatołową,
imbirem,
czosnkiem,
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.Smacznego!
