ßßß Cookit - przepis na Krem ze szparagow

Krem ze szparagow

nazwa

Wykonanie

Zdążyłam już podejrzeć, że do szparagowej warto dodać migdałów, miałam też, rozrastający się w zastraszającym tempie, tymianek, wymieszałam, dodałam spore ilości przypraw i wyszła fajna, wyrazista w smaku, sycąca zupa. Polecam!
pęczek zielonych szparagów
czerwona cebula
4 łodygi selera naciowego
50 g płatków migdałów
pęczek tymianku
750 - 1000 ml bulionu warzywnego
oliwa do smażenia
gałka muszkatołowa
czosnek
biały pieprz
sól
Cebulę i selera posiekać, podsmażyć, zagotować w bulionie. Szparagi umyć, odkroić stwardniałe końcówki, dorzucić do bulionu i gotować, aż zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować na gładką masę. Następnie przelać z powrotem do garnka, przyprawić gałką, czosnkiem i pieprzem, w ilości wedle uznania. Dorzucić migdały i listki tymianku. Ponownie podgrzać.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/05/Krem-ze-szparagow.html