ßßß Cookit - przepis na Wiosenne risotto ze szparagami i botwinka

Wiosenne risotto ze szparagami i botwinka

nazwa

Wykonanie

Nasze pierwsze (w dodatku szczęśliwe ;)) risotto. Pyszne! Gdybym wiedziła, że to takie bezproblemowe danie, zagościłoby u nas już dawno... ale nic straconego, szybko nadrobimy stracone lata. :)
2 łyżki oliwy
mała drobno posiekana czerwona cebula
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
szklanka ryżu arborio
500 ml bulionu (użyłam bulionetki drobiowej)
pęczek zielonych szparagów
pęczek botwinki
świeżo mielony biały pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
sól
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać czosnek, a po chwili ryż. Smażyć około 3 minut, następnie zalać 100 ml bulionu, gdy ryż go wchłonie, dolać kolejną porcję. Powtarzać, aż ryż zmięknie, od czasu do czasu mieszając (proces gotowania trwa około 20 minut). Pod koniec gotowania dodać szparagi i botwinkę, pokrojone w 2-3 cm kawałki (główki szparagów odłożyć do dekoracji), dokładnie wymieszać. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą.
Smacznego!
***
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2011/05/Wiosenne-risotto-ze-szparagami-i-botwinka.html