Wykonanie
Nasze pierwsze (w dodatku szczęśliwe ;)) risotto. Pyszne! Gdybym wiedziła, że to takie bezproblemowe danie, zagościłoby u nas już dawno... ale nic straconego, szybko nadrobimy stracone lata. :)

2 łyżki
oliwymała drobno posiekana
czerwona cebula2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęszklanka
ryżu arborio500 ml
bulionu (użyłam bulionetki drobiowej)pęczek
zielonych szparagówpęczek
botwinkiświeżo mielony
biały pieprzszczypta
gałki muszkatołowejsólW garnku rozgrzać
oliwę, wrzucić
cebulę, zeszklić. Dodać
czosnek, a po chwili
ryż. Smażyć około 3 minut, następnie zalać 100 ml
bulionu, gdy
ryż go wchłonie, dolać kolejną porcję. Powtarzać, aż
ryż zmięknie, od czasu do czasu mieszając (proces gotowania trwa około 20 minut). Pod koniec gotowania dodać
szparagi i
botwinkę, pokrojone w 2-3 cm kawałki (główki
szparagów odłożyć do dekoracji), dokładnie wymieszać. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem,
gałką muszkatołową i
solą.Smacznego!



***