ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0Amaretti
0kwestiasmakuAmarettiWłoskie ciasteczka migdałowePowstają ze zmiksowanych migdałów, cukru i odrobiny kakao. Dojrzewają w smaku wraz z każdym dniem. Najlepsze po kilku dniach od upieczenia. Na początku miękkie, później nieznacznie twardnieją. Długo utrzymują świeżość. Bardziej smakują dorosłym niż dzieciom.Składniki30 sztuk340 g drobno zmielonych (na mąkę) migdałów1 filiżanka bardzo drobnego cukru kryształu1/2 filiżanki cukru pudru do obtoczenia1/2 łyżki kakao2 jajka1 i 1/2 łyżki olejku migdałowegodżem np. porzeczkowyPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.W misce wymieszać zmielone migdały, drobny cukier i kakao. Dodać jajka oraz olejek migdałowy i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Palcami uformować kulki o średnicy ok. 3 cm. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze i ułożyć na papierze. Końcem drewnianej łyżki zrobić dziurkę w każdej kulce.Piec przez ok. 10 minut. W jeszcze ciepłe ciastka włożyć podgrzany dżem.