Wykonanie

Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0
Amaretti
0kwestiasmaku
AmarettiWłoskie
ciasteczka migdałowePowstają ze zmiksowanych
migdałów,
cukru i odrobiny
kakao. Dojrzewają w smaku wraz z każdym dniem. Najlepsze po kilku dniach od upieczenia. Na początku miękkie, później nieznacznie twardnieją. Długo utrzymują świeżość. Bardziej smakują dorosłym niż dzieciom.Składniki30 sztuk340 g drobno zmielonych (na
mąkę)
migdałów1 filiżanka bardzo drobnego
cukru kryształu1/2 filiżanki
cukru pudru do obtoczenia1/2 łyżki
kakao2
jajka1 i 1/2 łyżki
olejku migdałowegodżem np.
porzeczkowyPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.W misce wymieszać zmielone
migdały, drobny
cukier i
kakao. Dodać
jajka oraz
olejek migdałowy i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.Palcami uformować kulki o średnicy ok. 3 cm. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze i ułożyć na papierze. Końcem drewnianej łyżki zrobić dziurkę w każdej kulce.Piec przez ok. 10 minut. W jeszcze ciepłe
ciastka włożyć podgrzany
dżem.