ßßß Cookit - przepis na Amaretti

Amaretti

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Brak głosów
0
Amaretti
0
kwestiasmaku
Amaretti
Włoskie ciasteczka migdałowe
Powstają ze zmiksowanych migdałów, cukru i odrobiny kakao. Dojrzewają w smaku wraz z każdym dniem. Najlepsze po kilku dniach od upieczenia. Na początku miękkie, później nieznacznie twardnieją. Długo utrzymują świeżość. Bardziej smakują dorosłym niż dzieciom.
Składniki
30 sztuk
340 g drobno zmielonych (na mąkę) migdałów
1 filiżanka bardzo drobnego cukru kryształu
1/2 filiżanki cukru pudru do obtoczenia
1/2 łyżki kakao
2 jajka
1 i 1/2 łyżki olejku migdałowego
dżem np. porzeczkowy
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać zmielone migdały, drobny cukier i kakao. Dodać jajka oraz olejek migdałowy i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Palcami uformować kulki o średnicy ok. 3 cm. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze i ułożyć na papierze. Końcem drewnianej łyżki zrobić dziurkę w każdej kulce.
Piec przez ok. 10 minut. W jeszcze ciepłe ciastka włożyć podgrzany dżem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/amaretti