ßßß
Ciasteczka marcepanowo – migdałowe stały się pewnego rodzaju tradycją w mojej rodzinie. Piekę je co roku na Boże Narodzenie. Zawsze w dużych ilościach, bo wszystkim smakują i bardzo szybko tracą się ze stołu :) Oczywiście wszystkim polecam :)Składniki:20 dag masy marcepanowej1 jajko10 dag mąki20 dag cukru pudru (+ ok. ½ szklanki do podsypania)½ aromatu migdałowegook. 20 dag migdałów3 łyżki śmietanyMąkę, cukier puder, białko, aromat i pokrojoną w kosteczki masę marcepanową, wyrabiamy w misce, na jednolitą, gładką masę.
Po wyrobieniu masę wkładamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie zalewamy migdały wrzącą wodą i zagotowujemy do zawrzenia. Migdały odstawiamy na około 10 minut, po czym wylewamy z garnka wodę i zdejmujemy z nich skórkę. Na koniec dzielimy migdały na połówki, najlepiej przy pomocy noża.
Z masy ciastowej urywamy po kawałeczku, wałkujemy podsypując cukrem pudrem i wykrawamy różne kształty. Ja przy okazji walentynek zrobiłam serduszka.
Wykrojone ciasteczka układamy na papierze pergaminowym i układamy na nich migdały.
Na koniec smarujemy je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.
Do mieszaniny żółtka ze śmietaną, dodałam trochę barwnika spożywczego, żeby zmienić trochę kolor, ale to tylko taka mała plastyczna zmiana.Ciastka pieczemy w temperaturze 180C, na złoty kolor.
Smacznego :)R E K L A M A