Wykonanie
Ciasteczka marcepanowo –
migdałowe stały się pewnego rodzaju tradycją w mojej rodzinie. Piekę je co roku na Boże Narodzenie. Zawsze w dużych ilościach, bo wszystkim smakują i bardzo szybko
tracą się ze stołu :) Oczywiście wszystkim polecam :)Składniki:20 dag masy marcepanowej1
jajko10 dag
mąki20 dag
cukru pudru (+ ok. ½ szklanki do podsypania)½
aromatu migdałowegook. 20 dag
migdałów3 łyżki
śmietanyMąkę,
cukier puder,
białko, aromat i pokrojoną w kosteczki masę marcepanową, wyrabiamy w misce, na jednolitą, gładką masę.

Po wyrobieniu masę wkładamy na godzinę do lodówki.

W tym czasie zalewamy
migdały wrzącą
wodą i zagotowujemy do zawrzenia.
Migdały odstawiamy na około 10 minut, po czym wylewamy z garnka
wodę i zdejmujemy z nich skórkę. Na koniec dzielimy
migdały na połówki, najlepiej przy pomocy noża.

Z masy ciastowej urywamy po kawałeczku, wałkujemy podsypując
cukrem pudrem i wykrawamy różne kształty. Ja przy okazji walentynek zrobiłam serduszka.

Wykrojone
ciasteczka układamy na papierze pergaminowym i układamy na nich
migdały.

Na koniec smarujemy je
żółtkiem wymieszanym ze
śmietaną.

Do mieszaniny
żółtka ze
śmietaną, dodałam trochę
barwnika spożywczego, żeby zmienić trochę kolor, ale to tylko taka mała plastyczna zmiana.
Ciastka pieczemy w temperaturze 180C, na złoty kolor.

Smacznego :)R E K L A M A