ßßß
Bardzo rzadko spotykam na sklepowych półkach masę marcepanową - taki już los mieszkających na wsi :) Nie znaczy to, że nie mogę jej wykorzystywać w swoich wypiekach. Wystarczy odrobina czasu i cierpliwości i... mamy idealną masę marcepanową. W okresie świątecznym zrobiłam z niej przepyszne marcepanowe ziemniaczki.
Składniki:250 g migdałów250 g cukru pudru1/2 łyżeczki aromatu migdałowego30 ml likieru amarettociemne kakao do obtaczania ziemniaczków
Sposób przygotowania:Migdały wsyp do miski i zalej wrzącą wodą. Odstaw na kilkanaście minut, po czym obierz je ze skórki. Obrane migdały osusz na ściereczce, a następnie kolejno je zmiel. Masa powinna być gładka, tłusta, dająca się zagniatać. Ponownie zmiksuj je z cukrem, likierem i aromatem na jednolitą masę. Z podanych składników otrzymałam około 500 g masy marcepanowej.Chcesz przygotować ziemniaczki? Podziel masę na małe porcje i w dłoniach uformuj kuleczki. Następnie obtocz je w kakao i przełóż do papilotek do minimuffinek.