ßßß Cookit - przepis na Marcepanowe ziemniaczki

Marcepanowe ziemniaczki

nazwa

Wykonanie

Wpis noworoczny o smaku marcepana :) Życzę Wam, by 2014 smakował tak, jak lubicie najbardziej, by jedzenie sprawiało przyjemność, a nie było powodem frustracji i ciągłego odchudzania, by czas spędzony w kuchni przynosił frajdę, i byście chętnie do mnie zaglądali :)
Szczęśliwego Nowego Roku! U mnie marcepanowego :)
Bardzo rzadko spotykam na sklepowych półkach masę marcepanową - taki już los mieszkających na wsi :) Nie znaczy to, że nie mogę jej wykorzystywać w swoich wypiekach. Wystarczy odrobina czasu i cierpliwości i... mamy idealną masę marcepanową. W okresie świątecznym zrobiłam z niej przepyszne marcepanowe ziemniaczki.
Składniki:
250 g migdałów
250 g cukru pudru
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
30 ml likieru amaretto
ciemne kakao do obtaczania ziemniaczków
Sposób przygotowania:
Migdały wsyp do miski i zalej wrzącą wodą. Odstaw na kilkanaście minut, po czym obierz je ze skórki. Obrane migdały osusz na ściereczce, a następnie kolejno je zmiel. Masa powinna być gładka, tłusta, dająca się zagniatać. Ponownie zmiksuj je z cukrem, likierem i aromatem na jednolitą masę. Z podanych składników otrzymałam około 500 g masy marcepanowej.
Chcesz przygotować ziemniaczki? Podziel masę na małe porcje i w dłoniach uformuj kuleczki. Następnie obtocz je w kakao i przełóż do papilotek do minimuffinek.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/01/marcepanowe-ziemniaczki.html