Wykonanie
Wpis noworoczny o smaku marcepana :) Życzę Wam, by 2014 smakował tak, jak lubicie najbardziej, by jedzenie sprawiało przyjemność, a nie było powodem frustracji i ciągłego odchudzania, by czas spędzony w kuchni przynosił frajdę, i byście chętnie do mnie zaglądali :)Szczęśliwego Nowego Roku! U mnie marcepanowego :)
Bardzo rzadko spotykam na sklepowych półkach masę marcepanową - taki już los mieszkających na wsi :) Nie znaczy to, że nie
mogę jej wykorzystywać w swoich wypiekach. Wystarczy odrobina czasu i cierpliwości i... mamy idealną masę marcepanową. W okresie świątecznym zrobiłam z niej przepyszne marcepanowe ziemniaczki.
Składniki:250 g
migdałów250 g
cukru pudru1/2 łyżeczki
aromatu migdałowego30 ml
likieru amarettociemne
kakao do obtaczania ziemniaczków
Sposób przygotowania:
Migdały wsyp do miski i zalej wrzącą
wodą. Odstaw na kilkanaście minut, po czym obierz je ze skórki. Obrane
migdały osusz na ściereczce, a następnie kolejno je zmiel. Masa powinna być gładka, tłusta, dająca się zagniatać. Ponownie zmiksuj je z
cukrem,
likierem i aromatem na jednolitą masę. Z podanych składników otrzymałam około 500 g masy marcepanowej.Chcesz przygotować ziemniaczki? Podziel masę na małe porcje i w dłoniach uformuj kuleczki. Następnie obtocz je w
kakao i przełóż do papilotek do minimuffinek.