Wykonanie
U nas w domu niezbyt często
jada się ciasta czy inne słodkości. Wolimy raczej coś bardziej "wytrawnego", coś bardziej na słono. A to jakaś
wędlinę zrobić, a to
ser, takie rzeczy. Więc jak już
Madzia się za jakąś słodkość weźmie to stara się zwykle żeby spełniała ona dwa podstawowe kryteria: ma być łatwe w zrobieniu i wyjątkowo pyszne. Czyli smak odwrotnie proporcjonalny do nakładu pracy. Minimum pracy, maksimum smaku. I to łatwe i szybkie ciasto
pomarańczowe właśnie takie jest. Idealnie pasuje do poobiedniej
kawy, a dodatek skórki
daje bardzo przyjemny, lekko wyczuwalny gorzko-
pomarańczowy posmak. Naprawdę fajny deser, który polecamy każdemu.Potrzebujemy:2 szklanki
mąki1 niepełna szklanka
cukru2 łyżki
jogurtu0,5 szklanki
oliwy z oliwek3
jajka0,5 szklanki soku z
pomarańczystarta skórka z 2
pomarańczyszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:W misce mieszamy skórki z
pomarańczy i
cukier. Po połączeniu dodajemy sok i mieszamy, następnie wlewamy
jogurt i
olej, a po wymieszaniu dodajemy
jajka. Na końcu dodajemy przesianą i wymieszaną z
proszkiem do pieczenia mąkę oraz
sól. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w 180 stopniach na grzałki góra-dół + termoobieg, a jeśli nie macie takiej funkcji to tylko na termoobiegu.Smacznego!