Wykonanie

Parę dni temu prezentowaliśmy bezglutenowy
chleb ryżowo-kukurydziany, a dzisiaj mamy dla was bezglutenowy
chleb amarantusowy. Tak naprawdę jest z wielu mąk, ale to chyba właśnie ta z
amarantusa nadaje mu charakterystycznego smaku.Tym cyklem wpisów o wypiekach bezglutenowych chcemy chociaż trochę pomóc osobom, które z różnych przyczyn glutenu nie spożywają. My akurat nie jesteśmy fanami takiego
pieczywa, ale obiektywnie patrząc złe nie jest. Nie jest to oczywiście to samo, co tradycyjny
chleb, ale smakuje o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie
pieczywo przerzucić, gdybyśmy musieli.Potrzebujemy:110 g
mąki z
amarantusa210 g
mąki ryżowej140 g
mąki gryczanej130 g
mąki ziemniaczanej500 ml
wody9 g suchych
drożdży2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju1 łyżka
czarnuszkiWykonanie:Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie
mieć konsystencję gęstego budyniu. Po wyrobieniu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wygładzamy mokrą dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy 50 minut w 190 stopniach.Smacznego!