Wykonanie
Ciągle szukam dobrego przepisu na pizze na spodzie bezglutenowym i w dodatku bez zwykłego
sera, bo mój "Alergik" niestety ze zwykłym
serem nie może :( Udało nam się znaleźć VegeSer, mam nadzieję, że i w Polsce można taki dostać.Inspiracja na ciasto bezglutenowe do pizzy zaczerpnęłam od Uwaga Babcia Gotuje ;) jest śmieszna, musicie zajrzeć :)Pizza może nie jest idealna (
będę szukać kolejnego przepisu), ale warto spróbować i samemu ocenić :)

PRZEPIS:Składniki:350g
mąki ryżowej + do podsypywania250g
mąki ziemniaczanej350 ml ciepłej
wody40 g
drożdży1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soliulubione dodatki do pizzy (my dodaliśmy:
piersi z kurczaka,
cebulę,
oliwki,
paprykę,
papryczkę chilli,
pieczarki-warto wcześniej podsmażyć, aby pozbyć się nadmiaru
wody, vegeser, przecier
paprykowo-warzywny)



1.
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy około 50 ml
wody, 1 łyżkę
mąki ryżowej. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.


2. Do zaczynu dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy podsypując
mąką, aż do uzyskania takie konsystencji jak na zdjęciu. Ciasto się nie klei, ma elastyczną konsystencję. Odstawiamy na co najmniej 60 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć 2
razy swoją objętość.


3. Wykładamy na blachę i układamy ulubione dodatki. Pieczemy około 20 minut w 180 st.C bez termoobiegu







...I GOTOWE !!!
