ßßß Cookit - przepis na Bułki bez glutenu, laktozy i jajek z ekologicznych mąk Symbio: kukurydzianej i gryczanej

Bułki bez glutenu, laktozy i jajek z ekologicznych mąk Symbio: kukurydzianej i gryczanej

nazwa

Wykonanie

Dieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami dozwolonymi w takiej diecie. Smak tych bułeczek jest specyficzny i wyrazisty, więc wielbicielom klasycznego, pszennego pieczywa mogą nie przypaść do gustu. Przepis na około 8 małych bułeczek pochodzi stąd: KLIK .
150g mąki gryczanej
100g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
220ml wody
10g drożdży
4 łyżki oleju
1. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy połowę przygotowanej mąki, mieszamy łyżką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Dodajemy resztę mąki, olej, sól, mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
3. Formę na muffinki natłuszczamy olejem i przekładamy ciasto do otworów, zapełniając je do około 2/3 wysokości.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (zależne od piekarnika), do zarumienienia.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/buki-bez-glutenu-laktozy-i-jajek-z.html