Wykonanie
Dieta bezglutenowa, kiedy dodatkowo w grę wchodzi uczulenie na
jajka i laktozę wymaga wielu wyrzeczeń. Na szczęście w Internecie pojawia się coraz więcej przepisów z produktami dozwolonymi w takiej diecie. Smak tych bułeczek jest specyficzny i wyrazisty, więc wielbicielom klasycznego,
pszennego pieczywa mogą nie przypaść do gustu. Przepis na około 8 małych bułeczek pochodzi stąd: KLIK .
150g
mąki gryczanej100g
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli220ml
wody10g
drożdży4 łyżki
oleju1.
Drożdże wraz z
cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy połowę przygotowanej
mąki, mieszamy łyżką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.2. Dodajemy resztę
mąki,
olej,
sól, mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.3. Formę na muffinki natłuszczamy
olejem i przekładamy ciasto do otworów, zapełniając je do około 2/3 wysokości.4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (zależne od piekarnika), do zarumienienia.