Wykonanie

No dobra, oglądam właśnie archiwalne odcinki TOP CHEF więc nie
będę się specjalnie rozwodził. Piszę szybko żeby zbyt wiele z programu nie stracić :)
Powiem tylko, że ten
chleb jest świetny, tak naprawdę więcej w nim ziaren niż samej
mąki. A te ziarna fantastycznie chrupią. I jeszcze lepiej smakują. Naprawdę doskonały i zdrowy
chleb. Ja tylko jeden drobny błąd w nim zrobiłem. Tę ilość ciasta zawsze dzielę na dwie foremki. Bo przecież
chleb jeszcze sporo wyrasta. Napełniłem więc foremki do połowy i czekałem aż wyrośnie. Niezbyt bardzo jednak wyrasta. Moje
chleby wyszły dość płaskie. Absolutnie nie miało to wpływu na smak. Smakowały naprawdę doskonale, gwarantuje. Tylko po prostu takie płaskie troszkę były. W
sumie tak naprawdę to nawet nie przeszkadzało za bardzo :) Ale jak będziecie robić to użyjcie jednej formy i wypełnijcie ją prawie do samej góry, tak może ze 2 cm zostawcie luzu od góry, tyle mniej więcej pewnie wyrośnie.600 ml
wody200 ml
maślanki300 g pełnoziarnistej
mąki żytniej (typ 2000)250 g
mąki pszennej150 ml
jasnego piwa300 g
płatków owsianych225 g
siemienia lnianego150 g
ziaren słonecznika115 g
sezamu30 g
soli10 g świeżych
drożdżyDo dużej miski wlewamy płyny i wkruszamy
drożdże. Mieszamy łyżką aż się rozpuszczą.
Potem dajemy całą resztę i mieszamy łyżką. Całość będzie bardzo gęsta i klejąca. Mieszamy łyżką 10 minut i przekładamy do foremki, w której będziemy wypiekać
chleb. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 24 godziny.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 90 minut. Studzimy na kratce i kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)