Wykonanie

Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy
mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra
Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka i są warte spróbowania. Jeśli lubicie domowe
mięsne wyroby to oferta Dobrej
Kiełbasy jest właśnie dla was. Zresztą nie tylko
przyprawy tam mają, można się również zaopatrzyć we wszystko co potrzeba żeby zacząć przygodę z domowym
wyrobem mięs,
wędlin, itp.Chcemy pokazać wam na jak wiele sposobów można te mieszanki wykorzystać, ile smaków można z nich wydobyć. Dlatego też przygotowaliśmy kilkanaście przepisów na takie właśnie słoikowe
mięsa. A zaczynamy od tradycyjnej "słoikówki", czyli
wieprzowej łopatki zamkniętej w słoiku. Z góry pokryta jest aromatycznym
smalcem, a w koło oblana pyszną galaretą.Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki500 g
łopatki1 ząbek
czosnkuliść laurowysmalecMięso myjemy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy z przepuszczonym przez praskę
czosnkiem i
mieszanką przypraw. Dokładnie mieszamy, zawijamy miskę w folię spożywczą i chowamy na dobę do lodówki.Po tym czasie napełniamy
mięsem słoiki. Uciskamy dokładnie żeby
między kawałkami
mięsa w miarę możliwości w ogóle powietrza nie było. Na
mięso do każdego słoika kładziemy
liść laurowy i przykrywamy dwiema łyżkami
smalcu. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1 , 5 litra: 120, 80, 60 minut.Pierwsza pasteryzacja
daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)