ßßß Cookit - przepis na Cielęcina w sosie własnym

Cielęcina w sosie własnym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1-1,5 kg cielęciny ( górka lub przednia łopatka )
2-3 ząbków czosnku
sól
smalec + olej
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Umyte mięso nacieram dobrze roztartym na miazgę czosnkiem z solą (około łyżeczki), przykrywam na min 2-3 godziny i wkładam do lodówki. Po tym czasie nożem zbieram czosnek z mięsa i odkładam. M ięso wkładam do rozgrzanego rondla ze smalcem (łyżka) i olejem. Piekę na małym ogniu często przewracając bo lubi przywierać, co jakiś czas podlewam wodą.
Gdy mięso jest już miękkie dodaje odłożony wcześniej czosnek i masło, podlewam wodą i duszę około 15 min. Podaję z zieloną sałatą z dressingiem jogutowym na słodko.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/04/cielecina-w-sosie-wasnym.html