Wykonanie
Od sierpnia nie kupuję
wędliny w sklepach, sama robię.Dotychczas robiłam
szynki, jak nazwa wskazuje z
szynki tylnej.Tym razem do przygotowania
szynki użyłam
łopatkę. Pojawiły się obawy, czy to dobry wybór. Jak się ukazało bardzo dobra decyzja.
Szynka wyszła pyszna, bardzo soczysta.

składniki2x1,5 kg
mięsa z
łopatki"kuleczka"Peklowanie200g peklosmaczka Tradismak5 szt ząbków
czosnkukilka
liści laurowych1/4 łyżeczki
ziela angielskiegoKilka ziaren
pieprzu kolorowego3 litry
wody
Wykonanie
Łopatkę dokładnie myjemy, odciskamy z
wody, osuszamy papierowym ręcznikiem. Do pojemnika wlewamy
wodę dodajemy peklosmaczek mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy
wodę dodajemy
przyprawy liście laurowe,
ziele angielskie,
czosnek,
pieprz kolorowy, gotujemy około 10 minut. Przestudzony
wywar z
przyprawami przecedzamy przez gazę. Solankę łączymy z
wywarem z przypraw. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką
szynkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni.Wyjmujemy
mięso wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin.
Szynki wkładamy do wędzarni, włączamy wentylator na około 2-3 godziny. Włączamy wędzarnie ustawiamy wędzarnie na 40 stopni bez
dymu na około 1 godzinkę. Podnosimy temperaturę do 55 stopni około 4 godziny do uzyskania ładnego koloru.ParzenieDo garnka wlewamy
wodę dodajemy
przyprawy ziele angielskie,
liście laurowe pieprz czarny,
czosnek i
przyprawę do zupy gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 stopni, Wkładamy
szynki uważając by temperatura nie przekroczyła 80 stopni i parzymy około 2 godziny.
Szynka powinna
mieć w środku około 68 stopni. Wyjmujemy studzimy J Smacznego