ßßß
składniki3 x 1,5 kg schabu wieprzowego250g peklosoli lub 30 dag peklosmaczku .tradisma kkilka ząbków czosnkukilka ziaren ziela angielskiegokilka liści laurowych10 ziarenek pieprzu kolorowegookoło 5 litry wody
WykonanieMięso dokładnie myjemy,odciskamy z wody,osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy solankę, do garnka wlewamy wodę dodajemy peklosól lub peklosmaczek. W małej ilości wody gotujemy przyprawy przez chwilę,studzimy. Dodajemy do wody z peklosmaczkiem mieszamy do rozpuszczenia. Schab za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy schab na 4 dni. Garnek ze mięsem przechowujemy w lodówce lub chłodnej ciemnej piwnicy.Po wyjęciu mięso osuszamy przez kilka godzin na drążku.WędzenieSchab wkładamy do komory wędzarni,włączamy wentylator - około 2 godzin.Ustawiamy temperaturę na 40 stopni -1 godzinkę.55 stopni z włączonym genaratorem dymu-3,5 - 4 godzinyParzenieDo garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ząbki czosnku. W kładamy schab do gorącej wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik. Woda nie może się zagotować.