Wykonanie
Schab wyszedł soczysty, pyszny w smaku o wspaniałym aromacie.

składniki3 x 1,5 kg
schabu wieprzowego250g peklosoli lub 30 dag peklosmaczku .tradisma kkilka ząbków
czosnkukilka ziaren
ziela angielskiegokilka
liści laurowych10 ziarenek
pieprzu kolorowegookoło 5 litry
wody
Wykonanie
Mięso dokładnie myjemy,odciskamy z
wody,osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy solankę, do garnka wlewamy
wodę dodajemy peklosól lub peklosmaczek. W małej ilości
wody gotujemy
przyprawy przez chwilę,studzimy. Dodajemy do
wody z peklosmaczkiem mieszamy do rozpuszczenia.
Schab za pomocą strzykawki nastrzykujemy solanką w kilku miejscach. Do pozostałej solanki wkładamy
schab na 4 dni. Garnek ze
mięsem przechowujemy w lodówce lub chłodnej ciemnej piwnicy.Po wyjęciu
mięso osuszamy przez kilka godzin na drążku.Wędzenie
Schab wkładamy do komory wędzarni,włączamy wentylator - około 2 godzin.Ustawiamy temperaturę na 40 stopni -1 godzinkę.55 stopni z włączonym genaratorem
dymu-3,5 - 4 godzinyParzenieDo garnka wlewamy
wodę dodajemy
przyprawy:
ziele angielskie,
liście laurowe,
pieprz czarny ząbki
czosnku. W kładamy
schab do gorącej
wody o temperaturze około 80-85 stopni do osiągnięcia w środku temperatury 62 stopni. Garnek przestawiamy na najmniejszy palnik.
Woda nie może się zagotować.