Wykonanie

Przepis na smaczne i szybkie śniadanie we dwoje. To znaczy oczywiście w mniej lub więcej osób też się da. A nawet im więcej tym lepiej, bo weselej :)Ale zanim przepis to najpierw historyjka. Bo było to tak: tak sobie z Madzią wspominaliśmy nasze dzieciństwa, gdy zamiast tracić wzrok przed komputerem to kopaliśmy piłkę na ulicy (częściej chłopcy), graliśmy w gumę lub klasy (to już częściej dziewczynki, chociaż chyba raz mi się też zdarzyło) lub zwisaliśmy bez celu i sensu głową w dół z trzepaków. A jak ktoś mieszkał na wsi to całe dnie spędzał na okolicznych łąkach ganiając motyle. Fajnie było :) No i tak wspominaliśmy sobie, że ja to tylko na moment z dworu przylatywałem do domu, chwytałem kawałek
chleba, moczyłem pod kranem (tak, wtedy się
wodę prosto z kranu piło :)) i posypywałem
cukrem. Kanapka gotowa i dalej na trzepak leciałem.
Madzia za to mówiła, że u niej to jednak trochę wytworniej było, że brała kawał
chleba, moczyła w
mleku, obtaczała na szybko w
jajku i smażyła. No prawie że śniadanie mistrzów! :) I nagle, któregoś dnia, przeglądając jakąś gazetkę dla pań domu odkryliśmy, że ta szybka przekąska
Madzi to ma nawet konkretną nazwę. Czyli właśnie grzanki francuskie! A oto szybki i prosty przepis:2
jajka2/3 szklanki
mleka8 kromek
chleba tostowego (może nawet być lekko czerstwy)
sóltłuszcz do smażenia
Mleko,
jajka i
sól mieszamy razem w płytkim naczyniu. Zanurzamy w tej
masie chleb tostowy z obu stron i smażymy na patelni na odrobinie
oleju. Gotowe!My użyliśmy
chleba tostowego, który sam zrobiłem i jedliśmy te grzanki z
dżemem dyniowym od mojej mamy. Pychota!Smacznego!



---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)