Wykonanie
Chyba nie ma łatwiejszego dania. Wiem jednak, że zrobienie dobrych naleśników, może okazać się trudne. Ja bardzo długo smażyłam naleśniki, z których nie byłam zadowolona.
Potem postanowiłam skorzystać z przepisu Ainsley'a i dokładnie odmierzyłam składniki. Dopiero wtedy odkryłam, że moje dotychczasowe ciasta naleśnikowe były zbyt gęste. Od tamtego odkrycia nie odmierzam już dokładnie składników, ale wiem, jak gęste ciasto chcę uzyskać. Smażąc te naleśniki, które widzicie na zdjęciach, odkryłam, że mój mąż woli jednak grubszą wersję. :) No cóż. Człowiek cały czas się uczy.

Składniki:500 ml
mleka200 g
mąki pszennej typ 500szczypta
soli1 łyżka
oleju1
jajkoodrobina
oleju do smażenia

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski razem z
solą. Dodajemy połowę
mleka,
jajko i mieszamy rózgą, aż pozbędziemy się grudek. Dodajemy pozostałe
mleko i
olej. Mieszamy, aż masa będzie jednolita.Na patelnię wylewamy odrobinę
oleju i rozgrzewamy. Nalewamy ciasto, tak aby tylko przykrywało dno patelni. Smażymy z dwóch stron. Po usmażeniu kilku naleśników najprawdopodobniej trzeba będzie dolać ponownie odrobinę
oleju, zależy to od patelni jaką macie.