Wykonanie
Skorzonerę, czyli wężymord opisywałem jakiś czas temu, przy okazji tarty (tutaj). To fajne warzywo, polecam zapoznanie się z nim. Raczej niestety mało popularne, a fajnie by było gdyby wróciło do łask, bo jest naprawdę smaczne. Wiele warzyw stosowanych dawniej teraz już prawie jest nieużywanych w kuchni współczesnej. Dlatego właśnie kupiliśmy sobie książkę "Zapomniane warzywa" i będziemy wam o tych właśnie zapomnianych warzywach przypominać :)0,5 kg
skorzonery250 g
młodych ziemniaków1 duża
szalotka2
żółtka250 g
śmietanki 30%6 łyżek posiekanej
natki pietruszkiocet winny i
sól do smakuOd razu musimy
mieć przygotowaną miskę w
wodą z dodatkiem
soku z cytryny (my wyciskamy zawsze pół
cytryny). Obrana
skorzonera bardzo szybko ciemnieje dlatego zaraz po obraniu wkładamy ją właśnie do tej miski z
wodą.Obieramy więc
skorzonerę, tniemy na mniejsze kawałki i wkładamy do
wody z dodatkiem
soku z cytryny.
Ziemniaki są
młode więc tylko je myjemy i kroimy na kawałki.
Szalotkę również myjemy i kroimy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do osolonej
wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy.
Śmietankę mieszamy z
żółtkiem i dodajemy do zupy. Wsypujemy posiekaną
zieleninę i doprawiamy
solą i 1 łyżeczką
octu winnego. Można podawać z dodatkiem
groszku ptysiowego.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)