ßßß Cookit - przepis na Zupa krem ze skorzonery

Zupa krem ze skorzonery

nazwa

Wykonanie

Skorzonerę, czyli wężymord opisywałem jakiś czas temu, przy okazji tarty (tutaj). To fajne warzywo, polecam zapoznanie się z nim. Raczej niestety mało popularne, a fajnie by było gdyby wróciło do łask, bo jest naprawdę smaczne. Wiele warzyw stosowanych dawniej teraz już prawie jest nieużywanych w kuchni współczesnej. Dlatego właśnie kupiliśmy sobie książkę "Zapomniane warzywa" i będziemy wam o tych właśnie zapomnianych warzywach przypominać :)
0,5 kg skorzonery
250 g młodych ziemniaków
1 duża szalotka
2 żółtka
250 g śmietanki 30%
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
ocet winny i sól do smaku
Od razu musimy mieć przygotowaną miskę w wodą z dodatkiem soku z cytryny (my wyciskamy zawsze pół cytryny). Obrana skorzonera bardzo szybko ciemnieje dlatego zaraz po obraniu wkładamy ją właśnie do tej miski z wodą.
Obieramy więc skorzonerę, tniemy na mniejsze kawałki i wkładamy do wody z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniakimłode więc tylko je myjemy i kroimy na kawałki. Szalotkę również myjemy i kroimy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy.
Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Wsypujemy posiekaną zieleninę i doprawiamy solą i 1 łyżeczką octu winnego. Można podawać z dodatkiem groszku ptysiowego.
Smacznego!
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/05/zupa-krem-ze-skorzonery.html