Wykonanie


Był weekend, siedzieliśmy tak leniwie z Madzią w domu, jedliśmy, oglądaliśmy filmy... Lubię takie weekendy :) Mając więc sporo czasu zrobiłem
bagietki. Mam taką specjalną formę na
bagietki i zdecydowanie za rzadko z niej korzystam. Zostawiłem więc Madzię sam na sam z trzecią częścią Laleczki Chucky i poszedłem robić
bagietki.A przepis jest naprawdę prosty. Wyszły z niego 4 spore, pyszne, chrupiące
bagietki i 4 małe bułeczki zawinięte w supeł (
Madzia posypała je
makiem). Jak nie chcemy robić tych bułeczek to można zamiast nich zrobić piątą
bagietkę. Chociaż warto je zrobić, bo są genialne w smaku!1 kg
mąki pszennej250 ml
mleka300 ml
wody2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki suchych
drożdży (lub 20 g świeżych)2 łyżeczki
soli4 łyżki
sezamuWszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładką masę około 20 minut. Ale bierzemy tylko 2 łyżki
sezamu. Kolejne 2 zostawiamy na później na posypanie
bułek. I jak wyrobimy to przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią żeby je odgazować i wyrabiamy przez kilka sekund. Dzielimy na 5 części i z każdej z nich lepimy
bagietki (lub tak jak ja 4
bagietki i 4 małe bułeczki). Jak mamy foremkę to układamy je na foremce, jak nie mamy to po prostu formujemy kształt
bagietek i zostawiamy luzem. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 40 minut.Następnie nacinamy
ostrym nożem w poprzek z ukosa kilka
razy, smarujemy z wierzchu
wodą i posypujemy
sezamem. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 10 minut. Gotowe :)A tak wyglądały
bułki zawiązane w supeł i posypane
makiem. Absolutnie genialne w smaku!


A tak w piekarniku:

A tak na samym początku wyglądało wyrastające ciasto na
bagietki,
bułki i dwa
chleby:

Smacznego!
Bagietki biorą udział również w akcji "Na zakwasie i na drożdżach"

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)