ßßß Cookit - przepis na Bułki orkiszowe na piwie

Bułki orkiszowe na piwie

nazwa

Wykonanie

W taką pogodę jak teraz (temperatura prawie dorównująca wnętrzu pieca hutniczego) pewna jest jedna rzecz: że mam w lodówce piwo. Co do tego nikt nie powinien mieć wątpliwości :) Zatem postanowiłem połączyć moje dwie pasje w całkiem smaczną jedną całość: picie piwa z pieczeniem chleba. I wyszły mi z tego naprawdę smaczne bułki na piwie. Z chrupiącą skórką i bardzo miękkim środkiem. Idealne. I do tego posypane różnymi ziarenkami. I z mąki orkiszowej, czyli podobno takiej najzdrowszej. Zatem nie pozostaje już mi nic innego jak tylko podać Wam przepis :)
Aaaa, jeszcze, jeszcze... Mąkami orkiszowymi wspomógł mnie sklep e-maka.pl . Wspominałem już o nim kilkakrotnie. I za każdym razem pisałem, że jak dotąd się nie zawiodłem na ich mąkach. Nie inaczej było tym razem, bułki wyszły naprawdę pierwszoklaśne :)
Składniki na 12 bułek:
500 g mąki orkiszowej typ 550
250 g mąki orkiszowej typ 1850
250 ml jasnego piwa
100 ml wody
20 g świeżych drożdży
50 g masła
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
ulubione ziarna do posypania bułek
Po pierwsze: konieczne jest zakupienie piwa 500 ml. Takie małe 330 ml niestety nie może być. Musi być normalne duże półlitrowe piwo. Dlaczego? Ano sprawa prosta: 250 ml użyjemy do naszych bułek, a drugie 250 ml możemy wypić w trakcie wyrastania ciasta. Inaczej wypiek się nie uda, zaufajcie mi :)
A po drugie: masło rozpuszczamy w rondelku na malutkim ogniu, żeby się nie przypaliło. I czekamy aż przestygnie nieco.
A po trzecie: jak to zwykle bywa wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy bułki. Ja akurat miałem ochotę na prostokątne bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do kolejnego wyrastania.
Następnie smarujemy bułki olejem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Można leciutko (delikatnie, żeby bułki nie opadły) te ziarna wcisnąć w bułki żeby się lepiej trzymały.
I pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego! :)
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2012/08/buki-orkiszowe-na-piwie.html