Wykonanie




W taką pogodę jak teraz (temperatura prawie dorównująca wnętrzu pieca hutniczego) pewna jest jedna rzecz: że mam w lodówce
piwo. Co do tego nikt nie powinien
mieć wątpliwości :) Zatem postanowiłem połączyć moje dwie pasje w całkiem smaczną jedną całość: picie
piwa z pieczeniem
chleba. I wyszły mi z tego naprawdę smaczne
bułki na
piwie. Z chrupiącą skórką i bardzo miękkim środkiem. Idealne. I do tego posypane różnymi ziarenkami. I z
mąki orkiszowej, czyli podobno takiej najzdrowszej. Zatem nie pozostaje już mi nic innego jak tylko podać Wam przepis :)Aaaa, jeszcze, jeszcze...
Mąkami orkiszowymi wspomógł mnie sklep e-
maka.pl . Wspominałem już o nim kilkakrotnie. I za każdym razem pisałem, że jak dotąd się nie zawiodłem na ich mąkach. Nie inaczej było tym razem,
bułki wyszły naprawdę pierwszoklaśne :)Składniki na 12
bułek:500 g
mąki orkiszowej typ 550250 g
mąki orkiszowej typ 1850250 ml
jasnego piwa100 ml
wody20 g świeżych
drożdży50 g
masła1,5 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soliulubione ziarna do posypania
bułekPo pierwsze: konieczne jest zakupienie
piwa 500 ml. Takie małe 330 ml niestety nie może być. Musi być normalne duże półlitrowe
piwo. Dlaczego? Ano sprawa prosta: 250 ml użyjemy do naszych
bułek, a drugie 250 ml możemy wypić w trakcie wyrastania ciasta. Inaczej wypiek się nie uda, zaufajcie mi :)A po drugie:
masło rozpuszczamy w rondelku na malutkim ogniu, żeby się nie przypaliło. I czekamy aż przestygnie nieco.A po trzecie: jak to zwykle bywa wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i formujemy
bułki. Ja akurat miałem ochotę na prostokątne bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do kolejnego wyrastania.Następnie smarujemy
bułki olejem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Można leciutko (delikatnie, żeby
bułki nie opadły) te ziarna wcisnąć w
bułki żeby się lepiej trzymały.I pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.Smacznego! :)

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)