Wykonanie
Ten ostatni
chleb, który robiłem, ten z
orzechami, tak mnie zauroczył, że musiałem jeszcze jakiś inny z
orzechami zrobić. Tamten był naprawdę niesamowity, ten lekko (a może mocno:))
orzechowy smak dodawał niepowtarzalnych wrażeń :) Tak więc jak pomyślał tak też zrobił i przedstawiam wam przepis na jeszcze jeden
orzechowy chlebek :) Tym razem trochę inny, z
płatkami owsianymi i nie na zakwasie tylko zwykły drożdżowiec. W
sumie prawda jest taka, że tamten
chleb z poprzedniego wpisu smakował mi o wiele bardziej. Co oczywiście nie znaczy, że ten jest nie smaczny. O nie, nie, nie :) Po prostu tamten był mega-niesamowity, a ten po prostu jest bardzo dobry :) Ja chyba po prostu wolę
chleby na zakwasie, stąd też pewnie ten mój zachwyt. Ale teraz już bez zbędnego gadania przejdźmy do sedna:550 g
mąki pszennej115 g
płatków owsianych (plus trochę na posypanie)15 g
masła150 ml
mleka200 ml
wody2 łyżeczki
soli25 g świeżych
drożdży2 łyżki
miodu80 g
orzechów laskowychNo i teraz to w
sumie już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, a jak mamy siły to i 20. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 1 godzinę.
Potem przez moment znów wyrabiamy ciasto (żeby je odpowietrzyć) i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Znowu przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Ciasto powinno naprawdę solidnie urosnąć (mi to nawet za bardzo urosło i zaczęło z keksówki uciekać, co zresztą widać na zdjęciach - zrobił się taki charakterystyczny kształt
grzyba :))
Potem smarujemy od góry
wodą i posypujemy
płatkami owsianymi.Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)