Wykonanie
Wtorkowy wieczór... czyli jutro środa, a to znaczy, ze do weekendu już z górki ;-)
potem dwa dni wolnego i znów to samo od początku... niewiarygodne jak szybko mijają kolejne dni... czy macie czasem wrażenie, że wasze życie kręci się jak jakiś kołowrotek? Albo że biegacie jak chomik w takiej śmiesznej bańce? A co jeszcze bardziej
dziwne to każdy ten dzień niby inny, a tak naprawdę wpisany w wieloletni schemat... praca - dom, praca - dom, tik - tak, tik - tak... i po to są pasje i inni ludzie - by być odskocznią od tego co przewidywalne... dawać nadzieję na zmiany w tym co typowe i codzienne... dawać radość...Uwielbiam te moje eksperymenty - czytam jakiś przepis, a
potem wymyślam co w nim zmienić, żeby uzyskać coś nowego. Te rogaliki są modyfikacją innego przepisu na tym blogu i myślę, że udaną :-)SKŁADNIKI2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki drobnych
płatków owsianych30 g
drożdży180 ml
wody180 ml
mleka2 łyżeczki
miodu1 łyżeczka
soliDrożdże rozpuszczamy w letniej wodzie,
miód w letnim
mleku.
Mąkę mieszamy z
płatkami i
solą, a następnie łączymy z
wodą i
mlekiem - wyrabiamy ciasto (jest trochę lepkie, ale nie przejmujcie się tym) i odstawiamy na ok. godzinę, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice obficie posypaną
mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Robiny z ciasta kulę, wałkujemy na grubość ok. 8 mm i dzielimy na sześć części (tak jak pizzę), a następnie każdą część zwijamy zaczynając od szerszego końca i wykrzywiamy w rogalik.
Gotowe
rogale układamy na blasze i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie smarujemy
rogale mlekiem lub
białkiem i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.P.S.Przed upieczeniem możecie też posypać rogaliki
płatkami owsianymi lub
sezamem.