Wykonanie
Doskonały chlebek. Mięciutki, delikatnie słodki od
miodu, z chrupiącą skóką (która później mięknie), najlepszy na ciepło, choć świeży nawet na kolejne śniadanie ... Nie wymaga wiele pracy, jedynie wysiłku włożonego w wyrobienie ciasta (lub bez wysiłku, jeśli macie maszynę), a cieszyć się będziecie ogromnym, świeżym i cudownie pachnącym bochenkiem :). Przepis Anne Sheasby z 'The big book of bread', polecam!Składniki na 1 duży bochenek:550 g
mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki
soli15 g miękkiego
masła115 g
płatków owsianych + na posypanie2 łyżeczki suchych
drożdży150 ml letniego
mleka2 łyżki
miodu225 ml letniej
wodyMąkę przesiać, wymieszać z
solą. Dodać
masło,
płatki,
drożdże,
mleko i
wodę,
miód. Wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, ukształtować bochenek. Położyć na blaszkę wysypaną
mąką, przykryć i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut (ja pozostawiłam ciasto w koszyku do wyrastania
chleba). Przed pieczeniem posmarować
mlekiem i posypać
płatkami owsianymi.Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut,
potem temperaturę obniżyć do 200ºC i piec dodatkowe 20 - 25 minut, aż
chleb będzie wyrośnięty, brązowy i po uderzeniu od
spodu usłyszymy głuchy odgłos. Studzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na
chleb umieścić w pojemniku do pieczenia
chleba, wg instrukcji Waszej maszyny: najpierw płyny,
potem produkty sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta 'dough' i pozostawić do wyrośnięcia.
Potem wyjąć i postępować według powyższego przepisu, zaczynając od słów 'Po tym czasie'..Smacznego :)