ßßß
Oto przepis: (cytuje za autorka)Ilość: 1 bochenek z keksówki ok. 30cmPoziom trudności: 2/10Czas przygotowania: 5 minut wyrabianie, 1,5h wyrastanie, 40minut pieczenieSKŁADNIKI:30 g mąki ziemniaczanej45 g dokładnie zmielonych płatków owsianych400 g mąki pszennej chlebowej250 g mleka2 łyżeczki suchych drożdży100 g ciepłej wody40 g stopionego masła2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.2. Następnie miskę z ciastem umieszczamy w worku foliowym i odstawiamy na 45min.3. Formę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy otrębami.4. Umieszczamy w niej ciasto chlebowe, będzie lepkie i mało zwięzłe.5. Odstawiamy na kolejne 45 minut do napuszenia.6. Pieczemy w 200°C ok 40 minut.Uwagi: chleb wyrosl mi nieco mniejszy, mam keksowke o dlugosci 20 cm, wiec zminiejszylam skladniki, pewnie niedokladnie przeliczylam, ale zapewniam, ze i tak smakuje wysmienicie :) Chyba musze kupic keksowke 3ostke, bo coraz wiecej przepisow widze na 30stki. Na pewno sie przyda.