ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb tostowy

Domowy chleb tostowy

nazwa

Wykonanie

No poezja! Akurat do mojego smaku ostatnimi czasy, bo naokraglo bym jadla tylko bialy drozdzowy chleb z maslem, najlepiej taki jeszcze prosto z pieca. Z mieciutka skorka i jeszcze bardziej miekkim srodkiem. Musze upiec niedlugo znow, bo polowe wydalam sasiadce, a druga polowa zniknela w tempie zastraszajacym w ciagu jednego wieczoru.
Przepis z bloga Przepisy z serca domu http://przepisyzsercadomu.blox.pl/html, ktory prowadzi kaaasiuniaa.
Oto przepis: (cytuje za autorka)
Ilość: 1 bochenek z keksówki ok. 30cm
Poziom trudności: 2/10
Czas przygotowania: 5 minut wyrabianie, 1,5h wyrastanie, 40minut pieczenie
SKŁADNIKI:
30 g mąki ziemniaczanej
45 g dokładnie zmielonych płatków owsianych
400 g mąki pszennej chlebowej
250 g mleka
2 łyżeczki suchych drożdży
100 g ciepłej wody
40 g stopionego masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego.
2. Następnie miskę z ciastem umieszczamy w worku foliowym i odstawiamy na 45min.
3. Formę prostokątną smarujemy masłem i obsypujemy otrębami.
4. Umieszczamy w niej ciasto chlebowe, będzie lepkie i mało zwięzłe.
5. Odstawiamy na kolejne 45 minut do napuszenia.
6. Pieczemy w 200°C ok 40 minut.
Uwagi: chleb wyrosl mi nieco mniejszy, mam keksowke o dlugosci 20 cm, wiec zminiejszylam skladniki, pewnie niedokladnie przeliczylam, ale zapewniam, ze i tak smakuje wysmienicie :) Chyba musze kupic keksowke 3ostke, bo coraz wiecej przepisow widze na 30stki. Na pewno sie przyda.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/07/Domowy-chleb-tostowy.html