Wykonanie
No poezja! Akurat do mojego smaku ostatnimi czasy, bo naokraglo bym jadla tylko bialy
drozdzowy chleb z
maslem, najlepiej taki jeszcze prosto z pieca. Z mieciutka skorka i jeszcze bardziej miekkim srodkiem. Musze upiec niedlugo znow, bo
polowe wydalam sasiadce, a druga polowa zniknela w tempie zastraszajacym w ciagu jednego wieczoru.Przepis z bloga Przepisy z
serca domu http://przepisyzsercadomu.blox.pl/html, ktory prowadzi kaaasiuniaa.
Oto przepis: (cytuje za autorka)Ilość: 1 bochenek z keksówki ok. 30cmPoziom trudności: 2/10Czas przygotowania: 5 minut wyrabianie, 1,5h wyrastanie, 40minut pieczenieSKŁADNIKI:30 g
mąki ziemniaczanej45 g dokładnie zmielonych
płatków owsianych400 g
mąki pszennej chlebowej250 g
mleka2 łyżeczki suchych
drożdży100 g ciepłej
wody40 g stopionego
masła2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem z przystawkami do
ciasta drożdżowego.2. Następnie miskę z
ciastem umieszczamy w worku foliowym i odstawiamy na 45min.3. Formę prostokątną smarujemy
masłem i obsypujemy
otrębami.4. Umieszczamy w niej ciasto
chlebowe, będzie lepkie i mało zwięzłe.5. Odstawiamy na kolejne 45 minut do napuszenia.6. Pieczemy w 200°C ok 40 minut.Uwagi:
chleb wyrosl mi nieco mniejszy, mam keksowke o dlugosci 20 cm, wiec zminiejszylam skladniki, pewnie niedokladnie przeliczylam, ale zapewniam, ze i tak smakuje wysmienicie :) Chyba musze kupic keksowke 3ostke, bo coraz wiecej przepisow widze na 30stki. Na pewno sie przyda.