Wykonanie
Dawno dawno temu, w początkach tego bloga zamieściłem przepis na
chleb cebulowy na zakwasie z automatu. Nawet nie pamiętałem o tym, przypadkiem wyguglałem ten wpis szukając czegoś w necie :) Swoją
drogą te moje pierwsze wpisy były tak suche i nijakie, że aż dziwię się, że komukolwiek chciało się to czytać :) Ale nie o tym
mowa. Znaczy się pomyślałem, że zrobię teraz ten chlebek, ale z piekarnika, bo maszynę to teraz bardzo od święta używam :)
Uuuuaaaa, ziewnąłem sobie właśnie. Jest noc, północ już minęła, rano do pracy wstać trzeba, ale muszę siedzieć i czekać aż chlebek wyrośnie. W domu roznosi się całkiem przyjemny aromat smażonej
cebuli :)
Kurcze, ostatnio w ogóle nie mam czasu na siedzenie w kuchni, po nocy muszę to robić. Każdego dnia się z kimś spotykam po pracy, do domu wracam dobrze po 22. Nie to żebym narzekał, ale trochę się opuszczam w tej dziedzinie po prostu. Ale tam... Przyjdzie zima to mi się odechce latania :) A tymczasem podam przepis:400 g zakwasu100 g
mąki żytniej300 g
mąki pszennej150 ml
maślanki20 g
masła2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1 duża
cebula5 g świeżych
drożdżyOdrobina
oleju do uduszenia
cebuliZacznijmy od uduszenia na malutkim ogniu
cebuli. Musi się nam ładnie zeszklić. Jak się zeszkli to wyłączamy i zostawiamy do ostudzenia. A
potem wrzucamy wszystkie składniki do dużej miski i mieszamy. Ciasto będzie dość klejące się więc dobrze by było użyć miksera z hakiem. Ewentualnie maszyny do
chleba żeby nam wyrobiła ciasto. Jak mamy mikser to mieszamy około 7 minut, a jak mamy tylko ręce to mieszamy około 15 minut. A jak mamy maszynę do
chleba to maszyna sama wie ile ma mieszać :)A jak zamieszamy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Potem przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i znów przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Chleb jest mocno kwaśny i mocno
cebulowy - dla koneserów :) Naprawdę pyszny!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)