ßßß Cookit - przepis na Babka kukurydziana

Babka kukurydziana

nazwa

Wykonanie

Pisałem wczoraj, że dzisiaj pora na słodki wypiek. No i jak pisałem tak się stało :) Pisałem też, że niezbyt często używam mąki kukurydzianej. Tak więc żeby nadrobić zaległości dzisiaj też jej użyłem. Ciasto z mąki kukurydzianej. Wyszło żółto i pysznie :)
Przy okazji wpadła moja mama to się załapała na porcję. A jutro w pracy też obdzielę kogo trzeba :) Karolka, Gosia, Sylwia, słyszycie? :p
100 g bardzo miękkiego masła
1 szklanka cukru
5 jajek
1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżeczki esencji waniliowej
Odpalamy mikser i wrzucamy do miski masło i ucieramy je z cukrem na jednolitą masę. Nie przerywając mieszania dodajemy esencję waniliową i po kolei po jednym jajku. Kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy dodane poprzednio całkowicie połączy się z masą. Obie mąki przesiewamy przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Opcjonalnie można też dodać 2 łyżki mocnego alkoholu (koniak, rum). Ja niestety nie dodałem, bo nie miałem. Alkohol u mnie rozchodzi się na bieżąco, nie leży i nie czeka zbyt długo :)
Wszystko mieszamy mikserem dotąd aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie przekładamy je do keksówki dokładnie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Najlepiej po godzinie wbić patyczek w ciasto i sprawdzić jak się sprawy mają. Jak patyczek suchy to wystarczy, jak nie to nie.
Powiem jeszcze tylko, że ciasto zniknęło w ciągu 10 minut! Dobrze, że zdołałem wcześniej zabezpieczyć 3 kawałki do pracy :)
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2011/08/babka-kukurydziana.html