Wykonanie
Pisałem wczoraj, że dzisiaj
pora na słodki wypiek. No i jak pisałem tak się stało :) Pisałem też, że niezbyt często używam
mąki kukurydzianej. Tak więc żeby nadrobić zaległości dzisiaj też jej użyłem. Ciasto z
mąki kukurydzianej. Wyszło żółto i pysznie :)Przy okazji wpadła moja mama to się załapała na porcję. A jutro w pracy też obdzielę kogo trzeba :) Karolka, Gosia, Sylwia, słyszycie? :p
100 g bardzo miękkiego
masła1 szklanka
cukru5
jajek1/2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki
mąki kukurydzianej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z połowy
cytryny2 łyżeczki esencji waniliowej
Odpalamy mikser i wrzucamy do miski
masło i ucieramy je z
cukrem na jednolitą masę. Nie przerywając mieszania dodajemy esencję
waniliową i po kolei po jednym
jajku. Kolejne
jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy dodane poprzednio całkowicie połączy się z masą. Obie
mąki przesiewamy przez sito. Dodajemy
proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy
skórkę z cytryny. Opcjonalnie można też dodać 2 łyżki mocnego
alkoholu (
koniak,
rum). Ja niestety nie dodałem, bo nie miałem.
Alkohol u mnie rozchodzi się na bieżąco, nie leży i nie czeka zbyt długo :)Wszystko mieszamy mikserem dotąd aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie przekładamy je do keksówki dokładnie wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą lub
mąką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 70 minut. Najlepiej po godzinie wbić patyczek w ciasto i sprawdzić jak się sprawy mają. Jak patyczek suchy to wystarczy, jak nie to nie.
Powiem jeszcze tylko, że ciasto zniknęło w ciągu 10 minut! Dobrze, że zdołałem wcześniej zabezpieczyć 3 kawałki do pracy :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)