ßßß
750 g / 1000 g:Woda: 150 ml / 200 mlMaślanka: 100 g / 130 gOlej sezamowy : 2 łyżki / 3 łyżkiPłynny miód: 75 g / 100 gMąka pszenna: 250 g / 330 gPłatki żytnie: 150 g / 200 gSól: 1 łyżeczka / 1,5 łyżeczkiCukier: 1 łyżeczka / 1,5 łyżeczkiSuszone drożdże : 1 łyżeczka / 1,5 łyżeczkiSezam: 115 g / 150 gUprażcie nasiona sezamu w oleju sezamowym na patelni zanim dodacie je do ciasta. Dzięki temu chleb zyska wspaniały, sezamowy smak.Płatki żytnie można namoczyć w wodzie, nie będą takie twarde. Ja akurat tego nie zrobiłem, bo lubię jak w chlebku mi coś chrzęści między zębami :)Sezam zasadniczo powinno się dodawać po sygnale dodawania składników, ale ja jakoś nie ufam temu. Mam wrażenie, że potem się ziarna nie zdążą wymieszać i zawsze dodatki dodaję po 10 minutach od włączenia maszyny.