Sposób na soję i wegetariańskie danie : Kotlety sojowe z marchewką !Bardzo zdrowe i smaczne, a swój słodki smak zawdzięczają marchwi.Moja poprzednia propozycja to : Kotlet sojowy z cukiniąZapraszam.Składniki:1 kg ugotowanej wcześniej soi (Bio)1-2 marchewki (ładne i słodkie)2 cebule2-3 ząbki czosnku3-4 szczypty soli morskiej3 szczypty pieprzu3-4 szczypty ziół prowansalskich3 łyżki oliwy1 jajko wysokiej jakości (najlepiej wiejskie, nabywam je od zaprzyjaźnionego gospodarza)2 szklanki bułki tartej (proponuje własną domową)1 szklanka oleju słonecznikowegoWykonanie:Soję należy przemielić przez maszynkę, dodać do niej posiekaną i usmażoną cebulkę i czosnek na oliwie z odrobiną soli i cukru, startą marchew na dużych oczkach, całe jajko, przyprawy, zioła. Masę najlepiej wyrobić ręką. Mocząc ręce w wodzie ukształtować kotlety, a następnie panierować je w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju słonecznikowym albo oliwie ( u mnie olej słonecznikowy) na złoty kolor. Przełożyć na papier kuchenny w celu odsączenia tłuszczu.Podawać z ulubionymi surówkami i sosami.Smacznego.