ßßß Cookit - przepis na Piernikowe muffiny

Piernikowe muffiny

nazwa

Wykonanie

I w końcu się stało, moje pierwsze w życiu muffiny. Zanim to nastąpiło, przejrzałam setki blogów i przepisów na wegańskie, i niewegańskie muffiny, babeczki, po co ocet, po co soda, kiedy banan, kiedy tofu, mieszać niedokładnie, za gęste, za rzadkie, myślałam, że zwariuję, tyle informacji, tyle sposobów. Mogłam iść na łatwiznę i wziąć pierwszy lepszy przepis na wegańskie babeczki z choćby jakiekolwiek rodzimego bloga, gdzie babeczki świecą triumfy, ale nie, musiałam SAMA. No i wyszły jakie wyszły. Są gęste i wilgotne, bardzo treściwe, w sumie pyszne, zjadłam na razie 4, następne dopiero jutro ;) ale nie wiem dlaczego przybrały kształt grzybków ;D Może jak ktoś przeanalizuje skład, to mi powie, dlaczego wyszły takie a nie inne. Przepis jest totalnym eksperymentem. Miał być w nich jeszcze aromat rumowy, ale zwyczajnie o nim zapomniałam.
Na ok 12 sztuk :
2 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
1,5 lyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
100g margaryny
1 szklanka mleka sojowego
0,5 szklanki wody
0,5 kostki tofu
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
0,5 szklanki orzechów
opcjonalnie aromat rumowy
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Suche składniki oprócz bakalii mieszamy w misce. Do nich dodajemy mokre i miksujemy. Mieszamy z bakaliami. Foremkę do muffinów smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Wstawiamy na 20 minut do rozgrzanego piekarnika, po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem :)
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/11/piernikowe-muffiny.html