ßßß Cookit - przepis na Mac&Cheese

Mac&Cheese

nazwa

Wykonanie

Bardzo specyficzny i ciekawy smak, wegańskie Mc&Cheese :) Nie jadłam go w wersji oryginalnej, ale ta wersja bardzo mi posmakowała, i posmakuje pewnie większości wegan tęskniących za serem. Wiadomo, to nie to samo, ale jest już bardzo blisko do tego serowego posmaku. Przepis wzięłam stąd, z moimi małymi modyfikacjami. Ten sos fajnie też sprawdza się jako dip, albo do podwójnych, grillowanych kanapek zamiast sera :) Autorka przepisu poleca podawać go z makaronem kolanka, ja go jadłam ze świderkami i penne, i ta pierwsza opcja zdecydowanie wygrywa, chociaż myślę, że spaghetti też byłoby dobre.
Składniki na 4-5 osób :
Paczka makaronu świderki
1/4 szklanki margaryny wegańskiej
1/3 szklanki białej mąki
3 szklanki mleka sojowego albo ryżowego
1/2 szklanki drożdży suszonych nieaktywnych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka cukru
Garść posiekanego szczypiorku
Opcjonalnie płaska łyżeczka kurkumy
Gotujemy makaron al dente. W międzyczasie rozpuszczamy w średnim garnku margarynę i do już rozpuszczonej dodajemy mąkę ciągle mieszając na niewielkim ogniu ( żeby nie porobiły się nam grudki), aż się zrobi zasmażka. Dodajemy mleko, drożdże, koncentrat i czosnek ciągle mieszając aż sos nam się zagotuje zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, sok z cytryny i cukier, a także szczypiorek. Może nam się zdarzyć, że sos będzie zbyt czerwony lub pełen grudek. Pierwszy wypadek naprawi kurkuma, a drugi blender, bardzo łatwo rozprawi się z tymi glutami ;)
Bardzo ciepły sos mieszamy z makaronem i cóż, jemy :)
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/06/mac.html