Wykonanie

Bardzo specyficzny i ciekawy smak, wegańskie Mc&Cheese :) Nie
jadłam go w wersji oryginalnej, ale ta wersja bardzo mi posmakowała, i posmakuje pewnie większości wegan tęskniących za
serem. Wiadomo, to nie to samo, ale jest już bardzo blisko do tego
serowego posmaku. Przepis wzięłam stąd, z moimi małymi modyfikacjami. Ten sos fajnie też sprawdza się jako dip, albo do podwójnych, grillowanych kanapek zamiast
sera :) Autorka przepisu poleca podawać go z
makaronem kolanka, ja go
jadłam ze świderkami i penne, i ta pierwsza opcja zdecydowanie wygrywa, chociaż myślę, że spaghetti też byłoby dobre.Składniki na 4-5 osób :Paczka
makaronu świderki1/4 szklanki
margaryny wegańskiej1/3 szklanki białej
mąki3 szklanki
mleka sojowego albo
ryżowego1/2 szklanki
drożdży suszonych nieaktywnych1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
soli1 łyżeczka sproszkowanego
czosnku1 łyżka
soku z cytryny1 płaska łyżka
cukruGarść posiekanego
szczypiorkuOpcjonalnie płaska łyżeczka
kurkumyGotujemy
makaron al dente. W międzyczasie rozpuszczamy w średnim garnku
margarynę i do już rozpuszczonej dodajemy
mąkę ciągle mieszając na niewielkim ogniu ( żeby nie porobiły się nam grudki), aż się
zrobi zasmażka. Dodajemy
mleko,
drożdże, koncentrat i
czosnek ciągle mieszając aż sos nam się zagotuje zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
sól,
sok z cytryny i
cukier, a także
szczypiorek. Może nam się zdarzyć, że sos będzie zbyt czerwony lub pełen grudek. Pierwszy wypadek naprawi
kurkuma, a drugi blender, bardzo łatwo rozprawi się z tymi glutami ;)Bardzo ciepły sos mieszamy z
makaronem i cóż, jemy :)