ßßß
Podstępnie przemycona marchewka, w ulubionych plackach, nie wzbudziła podejrzeń małego Smakosza. Zjadali na wyścigi, ale festiwal plackowy wygrał Młodszy. Na szesnaście miesięcy życia zjadł cztery sztuki, Starszy, na szesnaście lat, jedenaście :)Składniki na 20 sztuk:300 ml gęstego soku marchwiowego (z własnej spiżarni)4 czubate łyżki mąki orkiszowej200 g ricotty lub bardzo gęstego jogurtu2 jabłka (u mnie reneta)1 łyżka posiekanych rodzynek1 jajko1 płaska łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonukilka kropel cytrynyJabłka zetrzeć na gubej tarce, wymieszać z sokiem, jajkiem i posiekanymi rodzynkami. Makę wymieszać z sodą i dodać do pozostałych składników wraz z sokiem z cytryny. Rozgrzać olej kokosowy i smażyć złote placuszki.