Wykonanie
Powoli zaczynamy myśleć o świętach. Sklepy już wprowadzają dekoracje świąteczne, a my coraz częściej poszukujemy ciekawych i smacznych przepisów na święta. Ja chciałam przypomnieć stare ale bardzo smaczne ciasto,




Składniki:1 ½
margaryny2 ½ szklanki
mąki1 ½ szklanki
cukru pudru2
powidła śliwkowe2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 paczki
biszkoptów8 jaj¾ szklanki suchego
maku2 łyżki
kakaoWykonanie:
Margarynę utrzeć z
cukrem na puszysta masę , dodać po 1
żółtku.
Mąkę przesiać z proszkiem.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z utartą masę. Ciasto podzielić na 3 częściI tak do:pierwszej cześć dodać
kakao +1 łyżka
oleju lub wrzącej
wodydrugiej cześć dodać
maktrzecia cześć jasnaNa wyłożoną blachę kładziemy kolejno ciasto ciemne, dwa
rzędy biszkoptów, rozsmarowujemy powidło i wykładamy ciasto
makowe, dwa
rzędy biszkoptów, powidło, a następnie całość przykrywamy
ciastem żółtym. Pieczemy około 1 godz w 180 st.C ( czyli do suchego patyczka)Smacznego!