ßßß



Składniki:1 ½ margaryny2 ½ szklanki mąki1 ½ szklanki cukru pudru2 powidła śliwkowe2 łyżeczki proszku do pieczenia2 paczki biszkoptów8 jaj¾ szklanki suchego maku2 łyżki kakaoWykonanie:Margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę , dodać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z utartą masę. Ciasto podzielić na 3 częściI tak do:pierwszej cześć dodać kakao +1 łyżka oleju lub wrzącej wodydrugiej cześć dodać maktrzecia cześć jasnaNa wyłożoną blachę kładziemy kolejno ciasto ciemne, dwa rzędy biszkoptów, rozsmarowujemy powidło i wykładamy ciasto makowe, dwa rzędy biszkoptów, powidło, a następnie całość przykrywamy ciastem żółtym. Pieczemy około 1 godz w 180 st.C ( czyli do suchego patyczka)Smacznego!