Wykonanie
Sezon na
borówki się zaczyna, więc nie może też zabraknąć przepisów z wykorzystaniem tych małych cudeniek:) Muffiny z
borówkami, jak to z muffinami bywa, przygotowuje się ekspresowo. Doskonale smakują wyjęte prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Są idealne dla dzieci na drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je przekroić i podawać posmarowane
masłem. Poza sezonem można użyć
mrożonych owoców. Nie trzeba ich jednak rozmrażać całkowicie - dodaje się je do ciasta na wpół zamrożone.SKŁADNIKI (na 12-15 sztuk):225 g
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli100 g
cukru1
pomarańcza1
jajko250 ml
mleka50 ml
oleju roślinnego75 g
borówekWYKONANIE:Nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Przesiej do miski
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól, a
potem wymieszaj z
cukrem. Drobno zetrzyj skórkę z
pomarańczy. Ubij
jajko z
mlekiem,
skórką pomarańczową i
olejem, a następnie dodaj płyn do suchych składników i lekko zamieszaj, tak by
mąka tylko połączyła się z płynem - wystarczy do tego w zupełności drewniana łyżka. Wymieszaj, nie miksuj, wszystkie składniki - ciasto powinno być grudkowate - z takiego wychodzą o wiele lepsze muffiny. Na końcu ostrożnie wmieszaj
borówki.Posmaruj
olejem foremki na muffiny lub wyłóż je papierowymi papilotkami. Jeśli używacie foremek silikonowych, nie ma potrzeby ich natłuszczać. Nałóż masę do foremek do 3/4 ich wysokości.Piecz 20-25 minut, aż patyczek wbity w środek muffina będzie suchy. Wyłóż babeczki i podawaj od razu gorące lub odstaw je do ostudzenia i zaserwuj później.



Smacznego!Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.