ßßß Cookit - przepis na Kurczak jogurtowo-paprykowy

Kurczak jogurtowo-paprykowy

nazwa

Wykonanie

Kolejne danie z tzw wymyślonych z resztek;)
Jeśli chodzi o te resztki to bardziej odmrożenie piersi i szukanie nowego smaku ;)
Kurczak jest soczysty i powiem szczerze, że po wypróbowaniu tego z patelni i z pieca wolę z patelni na odrobinie oliwy ;)
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2-3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
1 łyżeczka (z tzw. czubata) słodkiej papryki
sól, pieprz
rozmaryn
olej ( w wersji na patelnię i do grzanek)
bułka lub bagietka
Przygotowanie:
Pierś opłukać, oczyścić z błony i pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować marynatę: jogurt wymieszać z sola pieprzem, papryką i rozmaryn.
Włożyć mięso do marynaty, wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. (ja zostawiłam na całą noc).
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso lub włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200st. C i piec ok 10-15 minut.
Na reszcie oleju usmażyć grzanki z bułki lub bagietki i podać z ciepła piersią..
Smacznego ;)
Źródło:http://kulinarne-podboje-szefowej.blogspot.com/2014/01/kurczak-jogurtowo-paprykowy.html