Wykonanie
Mój pierwszy mazurek.Zupełnie nie wiedziałam jak go robić, poczytałam za to kilka przepisów z internetu i stwierdziłam, ze to kruche ciasto,bardzo cienki, jakaś masa i piękne zdobienia;)Skorzystałam ze znanego mi szybkiego przepisu na kruche ciasto kupiłam małą masę
krówkową i kwaśny
dżem.Zabrałam się za niego dość późno bo ok 18 i skończyłam o północy, do tego byłam już cała zakatarzona i piekłam jeszcze
chlebki dla znajomych z Bydgoszczy... No cóż zdjęcie było tak wyraźne jak ja tego dnia;P Wiem,że lepiej poczekać z jedzeniem mazurka, więc zapowiedziałam już w domu, że najwcześniej mogą go ruszyć dopiero w sobotę;)
Składniki: na ciasto:3 szkl
mąki1 szkl
cukru ( można 3/4 szklanki
cukru i
cukier wanilinowy)3
jajka200g
masłaaromat do ciasta2 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:mała puszka masy krówkowejkwaśny
dżem, u mnie z
czarnej porzeczki (mój ulubiony)
migdały,
wiórki kokosowe,
płatki migdałowe,
morele suszone,
rodzynki i co jeszcze tam chcecie :)Przygotowanie:
Jajka utrzeć z
cukrem.
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z
proszkiem do pieczenia, wsiekać
masło.Dodać masę z
jajek, aromat i wyrobić ciasto.Ciasto schłodzić w lodówce ok 30 minut-1godzRozwałkować ciasto na ok 5mm, wykroić odpowiednie wzory i piec w piecu w temp 175st.C do zarumienienia.( u mnie ok 20min ale to zależy od piecyka chyba).Ciasto wystudzić, spód posmarować
dżemem, położyć wierzch i posmarować masą
krówkową, ozdobić wedle uznania. Trzeba dobrze docisnąć górę aby przy krojeniu warstwy się nie rozsunęły i uważać aby nie połamać warstw;)Smacznego :)