Wykonanie
Jeśli macie ochotę na wspaniałe ciasto do
herbaty polecam mój niedzielny wypiek. Ciasto jest wręcz idealne. Niezbyt słodkie, aromatyczne, wilgotne raczej z tych ciężkich ale nie zakalcowatych.
Suszone morele wspaniale się rozpiekają i są po prostu pyszne. Smak
kokosowy jest bardzo delikatnie wyczuwalny ale nie dominuje. Jestem zachwycona tym
ciastem.
ŹródłoSkładniki:200 g miękkiego
masła3
jajka150 g
cukru100 g
wiórków kokosowych150 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 ml
mleka kokosowego200 g posiekanych
suszonych moreli100 g
rodzynekPiekarnik nagrzać do temperatury 150 st C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wysmarować
masłem, wysypać
tartą bułką lub
mąką. Wszystkie składniki oprócz
bakalii zmiksować na gładka masę. Dodać
morele i
rodzynki. Przelać do formy. Piec 1,5 godziny.( Ja piekłam tylko 55 minut i było dobre). Przed wyjęciem z formy dokładnie ostudzić.Smacznego:)