Wykonanie
Bananowe przepisy ostatnio są chyba moimi ulubionymi, bo
chlebki bananowe i babeczki robię co tydzień praktycznie...Dziś przyszedł do mnie znajomy i poprosił o upieczenie babeczki z niespodzianką dla jego ukochanej...Pomyślałam wszystko tylko nie pierścionek zaręczynowy, bo jako lekarz wiem jak to się skończy..Ale kolega dał mi
pole do popisu i skończyło się na
bananowo-
imbirowych muffinkach z kawałkami
czekoladki ;)Przepis zaczerpnięty z tej strony ;)


Składniki:

2
banany1 szklanka
cukru0,5 kostki
masła70ml
mleka1
jajko2
żółtka1,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
imbiru3-4
czekoladki MerciPrzygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem.Wrzucić puree do rondelka, zasypać
cukrem, dodać
mleko oraz
masło i podgrzewać, często mieszając, aż
cukier całkiem się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.W misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą, szczyptą
soli i
imbirem.Do przestudzonej masy bananowej dodać
jajko i
zółtka. Dobrze wymieszać i przelać do miski z suchymi składnikami. Połączyć składniki.Do papilotki wlać łyżkę ciasta, włożyć 1/4-1/3
czekoladki i przykryć kolejną łyżką ciasta.Piec w papilotkach, w temperaturze 190C przez 20 minut.Ciepłe
ciastko ma płynne wnętrze, w zimnym
czekolada jednak się ściągnie ;)Smacznego ;)