Wykonanie
Papryk a nadziewan a ry żem jaśminowym,
pomidorami,
parmezanem i
oregano to lekkie, pyszne danie kuchni wegetariańskiej, idealne na obiad lub gorącą kolację. Składniki farszu to kwestia smaku, u mnie
ryż,
pomidory,
ser,
oregano. Faszerowane
papryki w 3 kolorach jesieni - ż ó łtym, zielonym i czerwonym - pięknie wyglądają na talerzu! A co r ównie wa żne, danie jest łatwe w przygotowaniu (poniżej znajdziesz dokładny przepis krok po kroku). Upieczone
papryki podaję gorące prosto z pieca na stół same lub a'la gołąbki z sosem ze świeżych
pomidor ów ....Przepis dnia:
Papryka faszerowana ry żemSkładniki dla 3 os ób :1 ż ó łta
papryka1
zielona papryka1
czerwona paprykaNa farsz:200g
ryżu jaśminowego70 g
parmezanu2
pomidory malinowe3 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine1/2 łyżeczki
suszonego oregano bio1/2 łyżeczki
soli morskiejSos pomidorowy:tutaj znajdziesz przepis na sosPrzygotowanie:Przygotuj
paprykę: umyj pod bieżącą
wodą, osusz ręcznikiem kuchennym. Następnie przekr ój ostro żnie wzdłuż na p ó ł, nie niszcząc dekoracyjnego ogonka. Łyżką wydrąż miąższ z pestkami. Wydrążone
papryki umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp szczyptą
soli morskiej drobnoziarnistej i odstaw na 20 minut.W tym czasie ugotuj
ryż: nastaw
wodę w niedużym garnku, doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja al dente : gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu.Piekarnik rozgrzej do 230-250 °C.
Pomidory malinowe wstaw do gor ącego piekarnika na 15-20 minut. Po upieczeniu przelej zimną
wodą, obierz ze sk
órki, nast ępnie
pokr ój na do ść grubą kostkę o grubości ok. 1 cm. Przeł ó ż do głębokiego rondla, dodaj
suszone oregano, szczyptę
soli, starty
parmezan i 3 łyżki
oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Ugotowany
ryż przesyp do rondla z upieczonymi i pokrojonymi w kostkę
pomidorami, delikatnie wymieszaj.Poł ówki
papryki nape łnij farszem warzywno-
ryżowym. Wstaw do gorącego piekarnika na 25-30 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią. Upieczone
papryki podawaj gorące prosto z pieca. Najlepiej smakują podane z sosem ze świeżych
pomidor ów.