ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana ryżem

Papryka faszerowana ryżem

nazwa

Wykonanie

Papryk a nadziewan a ry żem jaśminowym, pomidorami, parmezanem i oregano to lekkie, pyszne danie kuchni wegetariańskiej, idealne na obiad lub gorącą kolację. Składniki farszu to kwestia smaku, u mnie ryż, pomidory, ser, oregano. Faszerowane papryki w 3 kolorach jesieni - ż ó łtym, zielonym i czerwonym - pięknie wyglądają na talerzu! A co r ównie wa żne, danie jest łatwe w przygotowaniu (poniżej znajdziesz dokładny przepis krok po kroku). Upieczone papryki podaję gorące prosto z pieca na stół same lub a'la gołąbki z sosem ze świeżych pomidor ów ....
Przepis dnia: Papryka faszerowana ry żem
Składniki dla 3 os ób :
1 ż ó łta papryka
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
Na farsz:
200g ryżu jaśminowego
70 g parmezanu
2 pomidory malinowe
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1/2 łyżeczki suszonego oregano bio
1/2 łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy:
tutaj znajdziesz przepis na sos
Przygotowanie:
Przygotuj paprykę: umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem kuchennym. Następnie przekr ój ostro żnie wzdłuż na p ó ł, nie niszcząc dekoracyjnego ogonka. Łyżką wydrąż miąższ z pestkami. Wydrążone papryki umieść w naczyniu żaroodpornym, posyp szczyptą soli morskiej drobnoziarnistej i odstaw na 20 minut.
W tym czasie ugotuj ryż: nastaw wodę w niedużym garnku, doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć ryż. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja al dente : gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzej do 230-250 °C. Pomidory malinowe wstaw do gor ącego piekarnika na 15-20 minut. Po upieczeniu przelej zimną wodą, obierz ze sk órki, nast ępnie pokr ój na do ść grubą kostkę o grubości ok. 1 cm. Przeł ó ż do głębokiego rondla, dodaj suszone oregano, szczyptę soli, starty parmezan i 3 łyżki oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Ugotowany ryż przesyp do rondla z upieczonymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami, delikatnie wymieszaj.
Poł ówki papryki nape łnij farszem warzywno-ryżowym. Wstaw do gorącego piekarnika na 25-30 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią. Upieczone papryki podawaj gorące prosto z pieca. Najlepiej smakują podane z sosem ze świeżych pomidor ów.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/10/papryka-faszerowana-ryzem.html