Wykonanie
Zapewne przyznacie, że znana jest Wam
kapusta kiszona, surowa, gotowana i zasmażana, ale pieczona...? Ja
jadłam ją po raz pierwszy i wiem już, że
będę do niej wracała. Ważną zaletą jest to, że przygotowuję się ją szybo i łatwo.
Kapusta pieczona jest razem ze smalczykiem roślinnym i to on nadaje jej odpowiedni smak oraz sprawia, ze
kapusta staję się "tłustawa".Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale
przyprawia potrawy.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .

Składniki
Kapusta surowa - 1 mała główkaSmakowita pajda o smaku
ziół - 1 opakowanie
bułka tartasól,
pieprz,
kminekKapustę kroimy na plastry o grubości około 2 cm. rozkładamy je na blasze. Na każdym plastrze układamy kawałki Smakowitej Pajdy, ok. 1 łyżki na jeden kawałek. Jeżeli lubimy dobrze doprawione potrawy to możemy posolić, popieprzyć i dodać
kminek. Na samym końcu
kapustę posypujemy
bułką tartąNa blachę wylewamy trochę
wody tak aby
kapustki były zanurzone na ok 0,5 cm, sprawi to, że nie wyschną nam za bardzo przy pieczeniu.Pieczemy w 170 s. do uzyskania miękkości
kapusty, a czas ten jest bardzo różny ze względu na jakość
kapusty (
porę roku).Pieczona
kapusta to doskonały dodatek obiadowy.