ßßß Cookit - przepis na Pasta z grochu i prażonego słonecznika

Pasta z grochu i prażonego słonecznika

nazwa

Wykonanie

Pasta zainspirowana przepisem z książki "Przemytnicy na wakacjach" państwa Szaciłło. Trochę inaczej ją przyprawiłam. Wyszła bardzo dobra, smakowała nawet opornej na wszelkie pasty starszej córeczce :)
Składniki:
1/2 szkl suchego grochu, ugotowanego
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta soli
W malakserze zmieliłam słonecznik, dodałam do niego rozgotowany groch oraz przyprawy. Wymieszałam na gładką pastę.
Przełożyłam do słoiczka, a część użyłam jako nadzienie do indyjskiego chlebka paratha (podałam go do barszczu z kiszonych buraków; mieliśmy taki polsko-indyjski fusion ;). Pasta smakowała wyśmienicie zarówno na chlebie jak i w paratha.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2013/11/pasta-z-grochu-i-prazonego-sonecznika.html