Wykonanie
Dzisiaj pierogi ze świeżej
kapusty . Bardzo je lubię , są wyjątkowo delikatne . Dodaje do nich malo dodatków ponieważ zagłuszyły by właściwy smak
kapusty. Są też trudniejsze do zlepiania , ale smak rekompensuje trudy lepienia.

Składnikiciasto2 szklanki
mąki400 ml
wody1/2 łyżeczki
soliNiedawno w jakimś programie telewizyjnym usłyszałam że każda gospodyni ma patent na ciasto pierogowe- to chyba prawda , moje ciasto jest bardzo miękkie a nie ma tyle zachodu co w tym programie inaczej mówiąc ja też mam patentWykonanie
Mąkę przesiewam na stolnicę robię dołek wsypuję
sól i wlewam po trochu bardzo ciepłej
wody ,czły czas mieszam
mąkę z
wodą.Zagniatam ciasto i to wszystko . Jest miękkie ponieważ nie ma
jajek , dokladniej mówiąc bialek.Farsz1
kapusta świeża ,1/2 kg
pieczarek1 duża
cebula3 łyżki
bułki tartej1/2 łyżeczki
soli1/4 łyzeczki
pieprzu ziolowego1/2 łyżeczki zmielonego
kminku( nie musi być ale ja go lubię)Wykonanie
Kapuste kroję i gotuję.
Pieczarki i
cebule kroje i podsmażam . Po ugotowaniu
kapusty mocno ją wyciskam , dodaje podsmażone
pieczarki i
cebulę ,
kminek,
sól,
pieprz. Dokladnie mieszam i dodaje
bułkę tartą.Jeszcze raz mieszam i przepuszczam przez maszynke do
mielenia mięsa ( można nie mielic tylko drobno posiekać)Farsz gotowy .Rozwałkowuje ciasto wykrawam krążki i nakładam farsz , zlepiam . Wrzucam do osolonej
wody małyni partiami , wyciągam tylko wypłyną na powierzchnię
wody.Podaję z mocno przysmażoną
cebulką i
suszonymi śliwkami