ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pierogi ze świeżej kapusty . Bardzo je lubię , są wyjątkowo delikatne . Dodaje do nich malo dodatków ponieważ zagłuszyły by właściwy smak kapusty. Są też trudniejsze do zlepiania , ale smak rekompensuje trudy lepienia.
Składniki
ciasto
2 szklanki mąki
400 ml wody
1/2 łyżeczki soli
Niedawno w jakimś programie telewizyjnym usłyszałam że każda gospodyni ma patent na ciasto pierogowe- to chyba prawda , moje ciasto jest bardzo miękkie a nie ma tyle zachodu co w tym programie inaczej mówiąc ja też mam patent
Wykonanie
Mąkę przesiewam na stolnicę robię dołek wsypuję sól i wlewam po trochu bardzo ciepłej wody ,czły czas mieszam mąkę z wodą.Zagniatam ciasto i to wszystko . Jest miękkie ponieważ nie ma jajek , dokladniej mówiąc bialek.
Farsz
1 kapusta świeża ,
1/2 kg pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyzeczki pieprzu ziolowego
1/2 łyżeczki zmielonego kminku( nie musi być ale ja go lubię)
Wykonanie
Kapuste kroję i gotuję. Pieczarki i cebule kroje i podsmażam . Po ugotowaniu kapusty mocno ją wyciskam , dodaje podsmażone pieczarki i cebulę ,kminek,sól,pieprz. Dokladnie mieszam i dodaje bułkę tartą.Jeszcze raz mieszam i przepuszczam przez maszynke do mielenia mięsa ( można nie mielic tylko drobno posiekać)
Farsz gotowy .
Rozwałkowuje ciasto wykrawam krążki i nakładam farsz , zlepiam . Wrzucam do osolonej wody małyni partiami , wyciągam tylko wypłyną na powierzchnię wody.
Podaję z mocno przysmażoną cebulką i suszonymi śliwkami
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2012/09/pierogi-z-kapusta-i-pieczarkami.html