ßßß
składniki na ok 8- 9 sztuk:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki kukurydzianej3 łyżki smalczyku roślinnego2/3 szklanki gorącej wodypłaska łyżeczka soliDodatkowo:smalczyk do posmarowania tortilli 3/4 opakowaniaogórki kiszone 3-4 sztukiszynka lub boczek ok 8-9 plastrówkapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb)pomidor - 2 sztukiopcjonalnie sos czosnkowyW gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając i zagniatając ciasto ręką. Dokładnie wyrobić ciasto na gładko i uformować kulę. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.Następnie ciasto posypać mąką, podzielić na 8-9 równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie, tak aby na tortilli pojawiły się brązowe pęcherzyki. Po usmażeniu tortille smarujemy cienko smalczykiem roślinnym, który wcześniej możemy trochę podgrzać np. w kuchence mikrofalowej aby łatwiej było rozsmarować, następnie składamy na pół i zwijamy w rulon (tak jak na zdjęciu). Czynność tę musimy wykonać kiedy tortilla jest jeszcze ciepła, ponieważ potem mogłaby się połamać.W gotowe, uformowane tortille wkładamy ulubiony farsz. Mnie do smalczyku roślinnego najbardziej pasował ogórek kiszony, pomidor, szynka i głąb kapusty pekińskiej (pokroiłam go w paski i delikatnie przyprawiłam). Tortille można polać ulubionym sosem.