Wykonanie
Do niedawna nie sądziłam, że tortille można zrobić w domu ze składników ogólnie dostępnych. Ze względu na dość wysoką cenne sklepowych tortill, jest to dobra informacja. Moje spolszczone tortille są z chrupiące i pyszne, ponieważ są z dodatkiem smalczyku roślinnego.Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoja smaczną wszechstronnością zastosowania - może zastępować tłuszcz w wielu potrawach, gdzie do tej
pory używana była
oliwa,
margaryna lub tradycyjny
smalec.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .

składniki na ok 8- 9 sztuk:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki kukurydzianej3 łyżki smalczyku roślinnego2/3 szklanki gorącej
wodypłaska łyżeczka
soliDodatkowo:smalczyk do posmarowania tortilli 3/4 opakowania
ogórki kiszone 3-4 sztuki
szynka lub
boczek ok 8-9 plastrów
kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb)
pomidor - 2 sztukiopcjonalnie
sos czosnkowyW gorącej wodzie rozpuścić smalczyk,
sól i stopniowo dodawać do
mąki, mieszając i zagniatając ciasto ręką. Dokładnie wyrobić ciasto na gładko i uformować kulę. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.Następnie ciasto posypać
mąką, podzielić na 8-9 równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie, tak aby na tortilli pojawiły się brązowe pęcherzyki. Po usmażeniu tortille smarujemy cienko smalczykiem roślinnym, który wcześniej możemy trochę podgrzać np. w kuchence mikrofalowej aby łatwiej było rozsmarować, następnie składamy na pół i zwijamy w rulon (tak jak na zdjęciu). Czynność tę musimy wykonać kiedy tortilla jest jeszcze ciepła, ponieważ
potem mogłaby się połamać.W gotowe, uformowane tortille wkładamy ulubiony farsz. Mnie do smalczyku roślinnego najbardziej pasował
ogórek kiszony,
pomidor,
szynka i głąb
kapusty pekińskiej (pokroiłam go w paski i delikatnie przyprawiłam). Tortille można polać ulubionym sosem.