Wykonanie
Tak się już utarło, że jak
ciastka, to na słodko. Jako że bardzo lubię
sos musztardowo -
miodowo postanowiła dokonać kulinarnego eksperymentu i połączyć zmodyfikowany przepis na
ciasteczka marokańskie z tymże sosem. Efektem są oryginalne
ciasteczka, w sam raz jako przekąska do
piwa i nie tylko Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że nadaje ciastu kruchości i delikatnego
ziołowego smaku.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .

Ciasto:1
jajko125ml
mleka3 łyżki Smakowitej Pajdy1 starty ząbek
czosnku320g
mąki pszennej1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona1 łyżeczka
soli3 łyżeczki
przyprawy do gyrosa0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSos:2 łyżki
musztardy2 łyżki
miodu1 łyżka Smakowitej PajdyWszystkie składniki mieszamy, zagniatając elastyczne ciasto, jeżeli byłoby zbyt luźne możemy dodać więcej
mąki. Ciasto powinno
mieć taką konsystencję, aby można było jej wałkować.Ciasto odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.Składniki na sos łączymy razem.Gotowe ciasto wałkujemy na ok 0 , 5 cm grubości i wycinamy kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cmKwadraty smarujemy sosem z jednej strony a brzegi zawijamy do środka.
Ciastka pieczemy w 170 C przez ok. 20 minut do zrumienienia.