Wykonanie
Czy często zdarza się Wam, że w domu macie tylko
chleb, ale brak pomysłu i produktów na przygotowanie kanapki? Moja propozycja przygotowania domowego
chleba z farszem z
serka śmietankowego i
suszonych pomidorów sprawi, że nie będziecie już
mieć podobnych dylematów, gdyż chlebek ten smakuje wyśmienicie bez żadnej, zbędnej oprawy. Mówię Wam pycha.
Chleb:3 szklanki
mąki żytniej1 łyżka
cukru30 g świeżych
drożdży2 szklanki
maślanki1 łyżeczka
kminku50 ml
piwasólFarsz:1 opakowanie
serka ziołowego Almette80 g
suszonych pomidorów1 pęczek
natki pietruszki2
jajkażółty serPodgrzewamy
maślankę do temperatury ok. 30 C', dodajemy
drożdże,
cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.Do zaczynu dodajemy
mąkę,
kminek,
sól, dokładnie i długo wyrabiamy ręka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Suszone pomidory kroimy w małą kostkę, dodajemy do
serka wraz z pokrojoną
natką pietruszki,
jajkiem i
serem startym na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną
mąką i rozciągamy rękoma w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Następnie na ciasto wykładamy farsz i rozsmarowujemy równo na całej powierzchni, pozostawiając 2 cm margines z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do prostokątnej foremki, pozostawić 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia, posmarować
piwem, (można naciąć
ostrym nożem kratkę na wierzchniej skórce), a następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1 godz. Gotowy
chleb wyjąć z piekarnika, jeszcze raz posmarować
piwem, przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić do wystygnięcia.