ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowe z mleczkiem kokosowym

Ciasto dyniowe z mleczkiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Oto mój kolejny eksperyment ze słodką dynią piżmową, tym razem z dodatkiem mleczka kokosowego. Co ciekawe mleczko to doskonale utrzymuje konsystencję masy, tak więc nie potrzebujemy żelatyny, ani innego zagęstnika.
Ciasto:
1 kostka masła
3 jajka
7 łyżek wody
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
600 g dyni piżmowej (masłowej)
1 puszka mleka kokosowego
ok 1/2 szklanki cukru
Przygotowujemy ciasto: masło rozpuszczamy z wodą, kakao i cukrem, nie gotujemy. Gdy cukier się roztopi masę odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywno i powoli na przemian z przesianą mąką i proszkiem dodajemy do masy kakaowej. Masę delikatnie mieszamy i wylewamy na wysmarowaną foremkę średniej wielkości i pieczemy przez 40 minut w 170 C.
Dynie kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody do miękkości, następnie miksujemy na gładką masę, dodajemy cukier jeszcze do ciepłej masy aby się rozpuścił.
Mleczko kokosowe o temperaturze pokojowej (schłodzone będzie zbyt twarde) miksujemy i dodajemy do masy dyniowej.
Ciasto zwilżamy przegotowaną wodą i wykładamy na nie masę dyniową. Wierzch ciasta posypujemy orzechami lub startą czekoladą.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2014/02/ciasto-dyniowe-z-mleczkiem-kokosowym.html