ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna pasta z makreli w wersji „odchudzonej”

Tradycyjna pasta z makreli w wersji „odchudzonej”

nazwa

Wykonanie

D ietetycznie, wcale nie znaczy niesmacznie!
Od pewnego czasu zrewolucjonizowałam swoje podejście do posiłków zawierających śmietanę lub majonez . Obywam się bez tej tłustej „dobroci”, zastępując je lekkim i o wiele zdrowszym jogurtem naturalnym .
Jogurtu używam do zabielania zupy, do polewania pierogów owocowych, do przygotowywania surówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba .
Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako „zlepiacz” właśnie jogurt naturalny zamiast majonezu.
Składniki dla 2-3 osób:
1 mała makrela wędzona
1 jajko – ugotowane na twardo
2 średnie ogórki kiszone
½ średniej cebuli czerwonej
2 łyżki jogurtu naturalnego – lub więcej, do uzyskania preferowanej konsystencji pasty
Sól, pieprz - do smaku
Makrelę obrać z ości i skóry. Cebulę i ogórki kiszone pokroić w drobna kosteczkę. Jajko ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Wszystko wsypać do miseczki, przyprawić do smaku i dodać jogurt naturalny. Wymieszać, aby połączyć składniki.
Odstawić na co najmniej 15 minut, aby całość dokładnie się „przegryzła”.
Zajadać z chlebem razowym – w sam raz na pożywne śniadanie!
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/10/tradycyjna-pasta-z-makreli-w-wersji.html