D ietetycznie, wcale nie znaczy niesmacznie!Od pewnego czasu zrewolucjonizowałam swoje podejście do posiłków zawierających śmietanę lub majonez . Obywam się bez tej tłustej „dobroci”, zastępując je lekkim i o wiele zdrowszym jogurtem naturalnym .Jogurtu używam do zabielania zupy, do polewania pierogów owocowych, do przygotowywania surówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba .Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako „zlepiacz” właśnie jogurt naturalny zamiast majonezu.Składniki dla 2-3 osób:1 mała makrela wędzona1 jajko – ugotowane na twardo2 średnie ogórki kiszone½ średniej cebuli czerwonej2 łyżki jogurtu naturalnego – lub więcej, do uzyskania preferowanej konsystencji pastySól, pieprz - do smakuMakrelę obrać z ości i skóry. Cebulę i ogórki kiszone pokroić w drobna kosteczkę. Jajko ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Wszystko wsypać do miseczki, przyprawić do smaku i dodać jogurt naturalny. Wymieszać, aby połączyć składniki.Odstawić na co najmniej 15 minut, aby całość dokładnie się „przegryzła”.Zajadać z chlebem razowym – w sam raz na pożywne śniadanie!