Wykonanie
Pyszna
rybka na ruszcie z
selera naciowego

Przy okazji dzisiejszego obiadu, kilka trików, aby nie dać się „oszwabić” w sklepie rybnym. Mnie tam zawsze zapewniają, że
rybka którą kupuję, jest tak świeżutka, że prawie jeszcze pływa… Niestety te
rybne peany często mijają się z rzeczywistością…A jak samemu rozpoznać, że
ryba jest nieświeża?

oczy są poszarzałe i mętne, a nie błyszczącepo przyciśnięciu
ryby palcem zostają w niej dołki,
ryba jest mało sprężysta i nie wraca szybko do swojego kształtuskrzela są blade, prawie białe, zamiast ciemnoróżowe/jasnoczerwonełuski są pozbawione połysku na rybie występuje śluzSkładniki na 2 osoby:2 średnie dorady2 średnie
cebule – na jedną
rybę, jedna
cebula1 łyżka
masła4-5
łodyg selera naciowego2
figi6-7 ząbków
czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki
sól,
pieprz – do smaku
Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo
ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .Posolić i popieprzyć od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby
ryba przeszła
przyprawami.
Cebulę pokroić w większą kostkę i podsmażyć na
maśle na patelni na złoto. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku.
Rybę nafaszerować usmażoną
cebulą.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem, ułożyć w nim
łodygi selera naciowego. Na ruszcie z
selera położyć faszerowaną
rybę. Na rybach ułożyć ząbki
czosnku oraz ćwiartki fig.Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby
figi i
czosnek przyrumieniły się z wierzchu.Podawać z
ryżem. Ja doprawiam tu jeszcze
ryż przyprawami pod koniec gotowania –
papryka słodka i ostra,
pieprz Cayenne,
pieprz ziołowy,
ketchup, wszystko w preferowanych proporcjach w zależności od smaku .Niewiele składników, mało skomplikowane przygotowanie - w efekcie: sycący i pyszny obiad, który niemalże sam się robi! :)




______________________________________________________________Powyższy przepis brał udział w konkursie
Ryby są super na blogu Moje Małe Czarowanie . Milo mi się pochwalić, iż konkurs ten udało mi się wygrać -
wyniki TUTAJ ! W nagrodę otrzymałam wspaniałą książkę wydaną pod patronatem LIDL z przepisami Doroty Wellman i Karola Okrasy na dania z ryb . Bardzo się cieszę, że mój pomysł na
rybę się spodobał i dziękuje serdecznie za nagrodę :)______________________________________________________________




