ßßß
Weekendowe pieczenie w ramach Wypiekania na śniadanie tym razem minęło pod hasłem Maślanych bułeczek z kruszonką .U mnie niestety kruszonka zastrajkowała! Niespodziewanie skończył mi się cukier, pogoda za oknem nie zachęcała do spaceru zakupowego - był sztorm nad morzem - tak więc musiałam obyć się bez kruszonkowego wykończenia...Ale nic to! Bułeczki i tak wyszły pyszne. Choć delikatnie pomajstrowałam przy oryginalnym przepisi e.
Składniki na 12 bułeczek na blachę o wymiarach LxW 30x20cm lub lekko większą:ROZCZYN :45g drożdży świeżych - pierwotnie było 20g50g masła170ml mleka - pierwotnie było 240ml mleka, ja rozdzieliłam to na mleko i śmietanę70ml śmietany 18%1 jajko + 1 żółtko - żółtko zostało mi po oddzieleniu od białka przeznaczonego do smarowania bułeczek przed pieczeniem70g cukru pudru - pierwotnie było 40g zwykłego cukru, ale że nie robiłam kruszonki, postanowiłam więcej dołożyć słodyczy do ciasta; o braku zwykłego cukru w domu już wspominałam...1 mały cukier wanilinowy (16g)- nie miałam esencji waniliowejCIASTO:600g mąki pszennej - pierwotnie było 500g, jakoś tak ciągle dosypywałam przy wyrabianiu, bo konsystencja ciasta wydawała mi się za rzadka2 łyżki oliwy - taki mój dodatek :)szczypta soliNADZIENIE:3/4 słoiczka powideł śliwkowychDO POSMAROWANIA:1 białko - roztrzepane widelcem
W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło. Dodać mleko, śmietanę, cukier puder, cukier wanilinowy, jajko oraz żółtko i krótko podgrzać do uzyskania letniej temperatury rozczynu .Do ciepłego i rozmieszanego płynu, dołożyć drożdże i dokładnie jeszcze raz wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia".Do dużej miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać sól i olej. Na końcu dołożyć rozczyn drożdżowy.Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Ciasto ma odchodzić od brzegów miski, wtedy jest dobrze wyrobione - w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt luźna, można podsypać trochę mąką . Ja generalnie do wyrabiania używam miski, ale jeśli komuś wygodniej, może posłużyć się stolnicą.Miskę opruszyć mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje - i chwilę jeszcze powyrabiać.
Podzielić na 12 równych części i uformować z nich kule. Każdą rozwałkować na stolnicy na okrągły placek, na środek nałożyć czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych - lub 2 łyżeczki, dla łasuchów cukierniczych :) - dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało.Tak przygotowane bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu w formie wyłożonej papierem do pieczenia - układać jedna obok drugiej, pozostawiając pomiędzy nimi przerwy, bułeczki przytulą się podczas pieczenia - im większa blacha tym mniejszy stopień "przytulenia" :)Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok 20 minut do zarumienienia - 200C wydało mi się zbyt gorąco, bułeczki by mi się przypaliły .WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Moje domowe kucharzenieEwa w kuchniNasze życie od kuchniPiekielna kuchnia AnetyPiekę bo lubięSama słodycz... i szczypta chiliPasja SmakuCiasteczkowy potwórŻycie zaczyna się w kuchniSmaki Alzacji i nie tylko...Szóste nieboKulinarna ManiusiaEwa SzczepińskaSzybkoTanioSmacznie.comSmaczna PyzaMałgorzata Lewicka-JaśkiewiczAla piecze i gotujeCukry ProsteMoje Małe CzarowanieC oś słodkiego, poproszę...Olimpia DaviesLidia WesołowskaPrawo do gotowania z pasjąIzioni pyszne smakibloGotowanie z pasjąK u chnia MarynyEksplozja smakuW garze mieszaneRustykalna kuchniaEla DymartMia cucinaPoniższa fotorelacja uchwyciła postęp w konsumpcji bułeczek. Aparat fotograficzny ledwo nadążał z robieniem zdjęć!







